HAVC podržao film “Grudi”

Pored projekta Marije Perović, HAVC je dao podršku i dugometražnmom igranom filmu “GYM” Srđana Vuletića
109 pregleda 0 komentar(a)
Marija Škaričić, Foto: Privatna arhiva
Marija Škaričić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.11.2018. 08:03h

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) podržao je dugometražni igrani film “Grudi” crnogorske rediteljke Marije Perović u iznosu od 150.000 kuna (oko 20.200 eura), na godišnjem Javnom konkursu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2018. godini, u kategoriji “poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom”.

“Podjednako angažovana i u filmskoj publicistici, autorka u suradnji sa koscenaristkinjom i književnicom Vladislavom Vojnović predstavlja spoj generacijske drame i tragikomedije o tri prijateljice u srednjim godinama koje poveže proslava mature i različiti problemi s grudima. Pored toga, njih tri dolaze iz različitih djelova bivše Jugoslavije, tako da im se okupljanje pretvori u sjećanje na, uistinu, izgubljeno vrijeme i mogućnosti, dok im na nesvakidašnji način pokušava pomoći zajednički školski prijatelj. Gorko-slatka priča je veoma dobra studija karaktera i vremena te prilika za upečatljive glumačke izvedbe. Film je u fazi postprodukcije, a hrvatski je partner Umjetnička organizacija Mitropa iza koje je više projekata različitih filmskih rodova i vrsta. Hrvatski su doprinosi filmu jedna od glavnih ženskih uloga, sporedna ženska uloga, fotografija, zvuk, glazba te vizuali”, navodi se u obrazloženju HAVC-a.

Jednu od glavnih uloga tumači Marija Škaričić, a sporednu Bruna Bebić, obje iz Hrvatske.

“Grudi” je na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Crne Gore za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih filmova, dobio finansijsku podršku u iznosu od 35.000 eura.

Film je nastao po ideji i scenariju Perović i Vojnović. Glavne uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić i Vojin Ćetković. Osim njih igraju i: Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović. Direktor fotografije je Dušan Grubin, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović.

Pored projekta “Grudi”, podršku od HAVC-a je dobio i dugometražni igrani film “GYM”, reditelja Srđana Vuletića, koji je na nedavno završenom konkusu Filmskog centra Crne Gore u kategoriji manjinskih koprodukcija, dobio finansijsku podršku u iznosu od 40.000 eura.

Bonus video: