Zimska sezona iz Holivuda: Epska fantastika, goblini, vampiri

Sezona je počela 13. novembra sa premijerom filma „Praskozorje 2“, završnim dijelom „Sumrak sage“
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 11:06h

Holivudski studiji za ovu zimu pripremili su epske bitke sa vampirima, goblinima, esktremistima i zlim duhovima.

Sa blokbasterima poput „Hobita“, posljednjeg dijela „Sumraka“ ili mjuziklom „Jadnici“, Holivud se nada moćnoj završnici 2012. godine poslije nekoliko ljetnjih razočaranja. Period od Dana zahvalnosti do Božića je drugi „špic sezone“ kad je reč o filmovima, poslije ljeta.

Zimska sezona počela je 13. novembra sa premijerom filma „Praskozorje 2“, završnim dijelom „Sumrak sage“, pričom o smrtnici koja se zaljubljuje u vampira i vukodlaka.

Ono što će prazničnoj filmskoj sezoni ove godine nedostajati su tradicionalne komedije i porodične priče

Oskarovac Piter Džekson 14. decembra prikazaće prvi od tri „Hobita“, trilogije zasnovane na istoimenoj knjizi Dž.R.R.Tolkina.

„Što se blagajni tiče, tu su 'Praskozorje' i 'Hobit', a potom svi ostali filmovi. Ta dva filma su klasa za sebe. Oba filma imaju veliku armiju obožavalaca i megauspješne filmove koji su stigli prije njih“, rekao je kritičar Dejv Karger.

Fantazija kao oblik pripovijedanja

Ove godine zarada u američkim bioskopima iznosi oko 9,1 milijardi dolara što je skok za 4,3 procenta u odnosu na 2011. Analitički sajt „Hollywood.com“ procenjuje da će 2012. biti završena sa oko 10,6 milijardi dolara, što bi bio rast od 3,7 odsto u odnosu na prethodnu i u rangu 2009. godine koja je bila najbolja ikada.

Glumac Endi Serkis, koji igra Goluma u „Hobitu“ i „Gospodaru prstenova“ rekao je Rojtersu da je žanr fantazije postao izvanredan oblik pripovijedanja.

Jedini animirani film ove sezone je „The Rise of the Guardians“ zasnovan na priči nagrađivanog pisca Vilijama Džojsa

„Mislim da u vremenima kada je politička situacija nestabilna, kada je ekonomska situacija nestabilna, kada je religija nestabilna, ljudi traže neku vrstu utočišta ili pogled na svijet kroz osnovno, iskonsko pripovijedanje“, rekao je on.

Ono što će prazničnoj filmskoj sezoni ove godine nedostajati su tradicionalne komedije i porodične priče. Umjesto njih, ove godine u ponudi su komedije za odrasle poput „This is 40“ (Ovo su 40-te), spinof komedije „Kad vodenjak pukne“.

„Ove godine nema toplih, porodičnih filmova. Ne znam šta se dogodilo", rekao je urednik filmskom listu „HitFix“ Dru Mekvini.

Jedini animirani film ove sezone je „The Rise of the Guardians“ zasnovan na priči nagrađivanog pisca Vilijama Džojsa. U filmu, Deda Mraz i Uskršnji Zec formiraju tim nalik na „Osvetnike“ pod nazivom „Čuvari“ i bore se protiv zlog duha Piča.

„Kao i sve sjajne bajke, film je metafora za djecu da interpretiraju svijet“, rekao je izvršni producent filma Giljermo Del Toro.

Studiji guraju kandidate za Oskara

I dok se nominacije za Oskare očekuju 10. januara, holivudski studiji već guraju svoje kandidate. Ovog mjeseca očekuje se premijera raskošnog filma Anga Lija „Pijev život“ o dječaku koji preživljava brodolom i dijeli brod za spasavanje sa bengalskim tigrom.

Porodične veze su i tema „Hičkoka“ koji izlazi 23. novembra

Za decembar je zakazana premijera filma Ketrin Bigelou „Zero Dark Thirty“ o potjeri za vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom, zatim vestern Kventina Tarantina „Django Unchained“, adaptacija romana Viktora Igoa „Jadnici“ u režiji Toma Hupera, sa Hju Džekmanom, En Hatavej i Raselom Krouom u glavnim ulogama.

Priče o Oskaru potakao je i film Dejvida O'Rasela „Silver Linings Playbook“ u kome Bredli Kuper glumi bivšeg učitelja sa bipolarnim poremećajem. Porodične veze su i tema „Hičkoka“ koji izlazi 23. novembra i u kome filmskog majstora glumi Entoni Hopkins.

Film o porodici koja je preživjela cunami na Tajlandu 2004. „The Impossible“ sa Naomi Vots i Juanom Mekgregorom u bioskopima se očekuje 21. decembra, baš uoči Božića.

Galerija

Bonus video: