Fantomska turistička agencija Podgoričanima prodaje maglu

Poslovni par juče je oko 14 časova pobjegao je glavom bez obzira kada im je kancelariju firme, bez ikakvog obilježja, došao novinar “Vijesti”
97 pregleda 21 komentar(a)
Prestiž marketing, Foto: Luka Zeković
Prestiž marketing, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.11.2012. 18:59h

Fantomska turistička agencija, koja je proteklih nekoliko mjeseci ojadila naivne u regionu prodajom primamljivih ljetnih aranžmana, gotovo mjesec gostuje i u Podgorici.

Britanac koji se predstavlja imenom Džon Džekson i Hrvatica Anja Jakopin preko nedavno otvorene marketinške agencije “Prestiž marketing”, Podgoričanima nude ljeto na Tenerifima ili Malti za nevjerovatnih 440 eura i to deset dana za četiri osobe!

Nerealne aranžmane nude tako što prvo telefonski pozivaju vlasnike brojeva u Crnoj Gori, a potom ih anketiraju postavljajući pitanja šta rade, koliko zarađuju i da li vole i koliko često putuju...

Na kraju anketiranja zaposleni u ovoj marketinškoj agenciji lakovjernima upute i pitanje: “Da li bi ste željeli da sa suprugom i prijateljima provedete deset dana na Tenerifima ili Malti za nevjerovatnih 110 eura po osobi”?

Maglu su prodali brojnim Podgoričanima, koji su se odazvali prezentaciji ponude, koja se četvrtkom ili petkom održavala u restoranu “Nostalgija” u Podgorici, pored koje se i nalazi sjedište ove firme.

Neki već uzeli novac od aranžmana

Podgoričanin, koji nije želio da mu se pominje ime, ispričao je “Vijestima” da je on uspio da izvuče svoj novac, koji je dao na ime kapare za aranžman na Tenerifima za maj naredne godine.

Taj muškarac sa suprugom je bio na prezentaciji, gdje su mu Džekson i Jakopin sa lijepim djevojkama - hostesama odabranim da rade u agenciji, pojasnili o kakvoj je ponudi riječ.

Dok sam na internetu čitao ispovijesti ljudi, koji su dali novac i ostali bez aranžmana, nijesam mogao da vjerujem da je to isti princip rada to dvoje ljudi. Narednog dana otišao sam do njih, a oni su mi odmah vratili novac ali uz riječi

Ljeto iz snova pretvorilo se u noć bez sna

Umjesto da te noći mašta o ljetovanju iz snova, mladić je sa suprugom gotovo cijele noći “guglao” imena Džeksona u Jakopin, a potom shvatio da su oni prije toga “ojadili” naivne u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Dok sam na internetu čitao ispovijesti ljudi, koji su dali novac i ostali bez aranžmana, nijesam mogao da vjerujem da je to isti princip rada to dvoje ljudi. Narednog dana otišao sam do njih, a oni su mi odmah vratili novac ali uz riječi: 'E, sada vas čašćavamo sedam dana na Malti'. Zahvalio sam im se i rekao da tako časte nekog drugog”, ispričao je Podgoričanin, koji želi da upozori sugrađane da ne nasijedaju na prevaru i što prije vrate uloženi novac.

Aranžmane nudili u Hrvatskoj i BiH, pa nestali

Džekson i Jakopin na brojnim portalima i medijima u regionu pominju se kao osobe koje su preko fantomskih agencija nudile aranžmane za Tenerife i Maltu naivnim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na portalima iz regiona pojavile su se identične priče gdje prevareni u svojim ispovjestima navode kako su dali novac za aranžmane na Tenerifima i Malti, a potom ostali bez svega.

U emisiji “Potrošački kod” na HRT-u objavljene su priče ljudi, koje su prevarili isti ljudi, koji su u toj zemlji imali firmu “Kristalna laguna”.

Nakon toga avgust i septembar ove godine ovaj poslovni par je proveo u Sarajevu, gdje su preko agencije “Azur marketing” prodavali aranžmane za iste destinacije, a potom nestali...

Prezentacija te agencije održavala se u hotelu “Radon plaza”, a brojne Sarajlije prijavili su tamošnjoj policiji da su žrtve dvoje prevaranata, kojima su ispovjestima saopštavali imena i princip rada.

Ostala im samo Malta

Novinarka “Vijesti”, predstavljajući se kao zainteresovani klijent, u ponedjeljak nešto prije 16 časova posjetila je prostorije agencije “Prestiž marketing”. U gotovo praznoj kancelariji, sa jednim stolom i laptopom, bili su Džekson i Jakopin, ali još jedna djevojka koja vjerovatno radi kod njih.

Iznenađeno su pitali odakle informacija da se oni bave prodajom aranžmana. Pojašnjavajući da su prijatelji rekli da oni rade već mjesec dana i nude povoljne aranžmane, Džekson je vrlo sumnjičavo postavljao pitanja kako se zovu ti prijatelji i od kada su njihovi klijenti.

Ne dobijajući odgovor o imenu klijenta, Džekson je kazao da više nemaju ponudu za Tenerife ali je zato ponudio ljeto na Malti za 440 eura za četiri osobe.

Na konstataciju da se traži aranžman za dvije osobe, Džekson je kao da se cjenka rekao: “Pa to bilo koštalo, pa oko 350 eura”...

Na kraju razgovora kazao je da će narednih dana održati prezentaciju, na koju će biti pozvana i novinarka “Vijesti”.

Policija: Još nema prijave protiv njih

Podgoričkoj policiji još niko nije podnio prijavu protiv zaposlenih u ovoj marketinškoj agenciji, zbog sumnji da je prevaren prilikom prodaje turističkih aranžmana. “Mi za sada nemamo nijednu prijavu, pa tako nema ni osnova da provjeravamo rad u toj firmi”, rečeno je “Vijestima” u podgoričkoj policiji.

Protiv Džeksona i Jakopin u bazi Interpola nema ni međunarodne potjernice. Prijave u policiji vjerovatno još nema jer mnogi, koji su kupili aranžman, još nijesu svjesni da su prevareni jer su kupili vaučere za naredno ljeto.

U centralnom registru Privrednog suda piše da je “Prestiž marketing”, preko koje se prodaju turistički aranžmani, registrovana za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja. Registracija je upisana 17. oktobra ove godine sa adresom sjedišta Ulica skopska 1 Podgorica. Kao osnivač i izvršni direktor upisan je Mark Heppenstal iz Engleske.

Pobjegli kad su vidjeli novinare

Poslovni par juče je oko 14 časova pobjegao je glavom bez obzira kada im je kancelariju firme, bez ikakvog obilježja, došao novinar “Vijesti”.

Novinar se predstavio i pitao da li su oni osobe koje se pominju u regionalnim medijima kao i da li prodaju lažne aranžmane, na šta su Džejms u Jakopin uznemirenim tonom kazali da “neće da saopštavaju nikakve podatke”.

Nakon toga Džejms je uzeo jaknu i torbicu i izašao iz kancelarije, a za njim je istrčala i Jakopin. Na spratu firme, u to vrijeme sjedjele su u stolicama tri djevojke, koje su za potrebe te agencije anketirale Podgoričane i nudile im aranžmane...

Bonus video: