Jedni svjesno žirirali, drugi tvrde da su žrtve

Bivša glavna sestra podgoričkog Urgentnog bloka Rajka Vujošević je optužena da je prevarila 47 ljudi
143 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 15:56h

Suđenje bivšoj glavnoj sestri podgoričkog Urgentnog bloka Kliničkog centra Rajki Vujošević nastavljeno je saslušanjem svjedoka, od kojih su neki tvrdili da su kredite podizali za sebe ili svjesno žirirali okrivljenoj, dok su drugi isticali da su prevareni, jer nijesu ni znali da su žiranti, ni kome žiriraju, kao ni za koliki iznos novca.

Vujošević je optužena da je prevarila 47 ljudi, tako što je od svojih potčinjenih u bolnici, rođaka i prijatelja, tražila da joj podižu i žiriraju kredite, od kojih većina još nije vraćena. Uhapšena je po prijavi desetak radnika Urgentnog bloka.

Majka optužene Miluša Smolović, istakla je da je kredit od 10.000 eura podigla za sebe, kako bi adaptirala stan, kao i da ga je vratila.

Na pitanja tužioca Saše Čađenovića - da li je ona našla žirante i kako je vraćala kredit, ona je navela da je žirante obezbijedila okrivljena, kao i da je njoj davala novac za uplatu rata. Bivša koleginica okrivljene u Urgentnom centru Bojana Dedić takođe je navela da je za sebe podigla kredit od 2.000 eura i da okrivljena nema veze sa njim.

"Ja sam bila iznenađena što sam uopšte pozvana", rekla je Dedić.

Na pitanja tužioca, kako Vujošević nije imala veze s kreditom kad postoji podatak da je upravo okrivljena uplatila 200 eura za vraćanje kredita i da li postoje među njima neki nerašćišćeni računi, Dedić je navela da joj nije poznato da je Vujošević uplatila nešto i da nema nerašćišćenih računa među njima.

Medicinski tehničar i medicinska sestra u UC Dragoslav Vojičić i Nataša Jovanović istakli su da su dovedeni u zabludu, da su vjerovali Vujošević i nijesu sumnjali da će ih prevariti.

Vojičić je naveo da je žirirao Vujošević jednom 1.500 eura, a drugi put 10.000 eura, da mu je oba puta odbijano od plate i da mu ništa nije nadoknađeno.

"Sve se završavalo u njenoj kancelariji, ona je to nosila u računovodstvo, kasnije sam saznao da kredit od 1.500 eura nije ni bio na nju, nego na njenu kćerku", kazao je Vojičić.

Jovanović je ispričala da godinu dana uopšte nije znala da je žirant na kreditu od 10.000 eura na ime kćerke okrivljene, te da je Vujošević jeste pitala da žirira njenoj kćerci za 2.000 eura.

"Ja sam joj tada rekla da već imam svoj kredit, ali da hoću, ako mogu. Ona mi je dala da potpišem neke formulare, mislim da iznos nije bio upisan. Ona mi je tražila ličnu kartu da provjeri da li joj ja mogu biti žirant i vratila se nakon 15 minuta navodeći da ne mogu", rekla je Jovanović.

Ona je dodala i da sigurno ne bi ni prihvatila da žirira da je znala da je u pitanju 10.000 eura.

Bonus video: