Grand prix Slavici Gvozdenović

Pažljivim i promišljenim odabirom radova i autora, postavljeni su okviri sadržajnog presjeka aktuelnih kretanja na savremenoj sceni
401 pregleda 2 komentar(a)
salon 13. novembar, Foto: Danijela Lasica
salon 13. novembar, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 14.11.2012. 12:39h

Grand prix 34. crnogorskog likovnog salona “13. novembar”, koji je otvoren u galerijskom prostoru Ministarstva kulture na Cetinju, dodijeljen je Slavici Gvozdenović za instalaciju pod nazivom “Oslobođenje linije”.

“Ovogodišnji Crnogorski likovni salon '13. novembar' okuplja 25 umjetnika"

Ostale tri nagrade dobili su Aldemar Ibrahimović za sliku “Urbani pejzaž”, Milena Jovićević za skulpturu-objekat “Man games” i Nataši Đurović, za crtež (rad u kombinovanoj tehnici) “Trajanje-nestajanje”.

O nagradama 34. salona “13. novembar”, koji se tradicionalno otvara uoči i povodom Dana Prijestonice, odlučivao je žiri u sastavu: Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, Maja Ćetković, istoričarka umjetnosti, i Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti.

Nova umjetnička produkcija

Na otvaranju Salona prisutnima su se obratili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i pomoćnica ministra kulture Dragica Milić.

Selektovani su referentni autori i recentna djela, koja odražavaju svu ljepotu različitih umjetničkih poetika

“Ovogodišnji Crnogorski likovni salon '13. novembar' okuplja 25 umjetnika i predstavlja njihovu najnoviju umjetničku produkciju, u selekciji istoričarke umjetnosti Anastazije Miranović.

Pažljivim i promišljenim odabirom radova i autora, postavljeni su okviri jednog ličnog, profesionalnog i nadasve kvalitetnog i sadržajnog presjeka aktuelnih kretanja na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni.

Selektovani su referentni autori i recentna djela, koja odražavaju svu ljepotu različitih umjetničkih poetika, pokazuju moć stvaralačke energije i inovativan pristup u kreiranju umjetničkih djela.

U tom kontekstu, ovogodišnja postavka potvrđuje i podsjeća na univerzalne vrijednosti, koje u ovoj oblasti kulture baštini Crna Gora, ali je, istovremeno, i jedinstvena prilika da se upoznamo sa novim tokovima u crnogorskoj umjetnosti”, kazala je otvarajući 34. crnogorski likovni salon na Cetinju, Dragica Milić.

Salon je organizovala Prijestonica Cetinje - Sekretarijat za kulturu, sport i medije, a sufinansijer manifestacije je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Bonus video: