Vladimir Kličko: Veliki šampion, još veći čovjek

"Zorane, od srca ti hvala što si došao - rekao je Vladimir, a gotovo iste riječi izgovorio je nešto ranije i Vitalij...
300 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 16:38h

Zbog čega je jedan od najvećih boksera svih vremena, Vladimir Kličko je pokazao u meču sa Marijušom Vahom. Zbog čega je vjerovatno najveći čovjek u istoriji boksa, pokazao je nakon meča.

Poslije obavezne konferencije za novinare, te doping kontrole, svjetski šampion u četiri verzije pojavio se na koktelu i velikom broju uglednih gostiju, koji su ga čekali nešto više od sata, za slikanje i pozdrave posvetio ukupno oko 10-ak minuta.

Potom je sa kompletnim štabom, bratom Vitalijem, menadžmentom i obezbjeđenjem, napustio sopstvenu proslavu, uputio se u tada već praznu dvoranu, kako bi mogao da se potpuno posveti - Zoranu Vujičiću!

Dok su za ostale goste na proslavi braća Kličko “morala da odu na obavezni intervju za jednu veliku svjetsku televiziju”, Zoranu je tiho saopšteno da ga šampioni čekaju. A onda trenutak za nezaborav - Zoran stojeći pozdravlja svog nekadašnjeg rivala a sada najboljeg prijatelja, Vladimir ga ljubi dva puta, pa još jednom i smiješeći se kaže:

"Kod vas je običaj da se poljubimo tri puta! Kako si, Zorane?"

Bio je to samo početak. Legendarna braća Kličko punih pola sata razgovarali su sa bivšim crnogorskim bokserom koji je obolio od multiple skleroze, ali koji je, kao što je i obećao, uoči Vladimirovog meča sa rukom na srcu, takođe stojeći, odslušao ukrajinsku himnu.

Na taj način Vujičić je želio da pokaže koliko mu znači pažnja velikog humaniste, koji ga nikada nije zaboravio, i koji ga je na kraju pozvao da sa sinom bude njegov gost na velikom spektaklu. A i Vladimir i Vitalij znali su kako da uzvrate.

"Zorane, od srca ti hvala što si došao - rekao je Vladimir, a gotovo iste riječi izgovorio je nešto ranije i Vitalij, još dok se čekalo da se njegov brat pojavi na proslavi.

"Puno sam bolje nego prije tri godine. I biću još bolje, zahvaljujući tebi. Spasio si mi život, ti si moj brat - odgovorio je Zoran poslije pozdrava sa Vladimirom i uručio poklon svom najboljem prijatelju - sjajno urađeni komplet za pisanje sa ugraviranim crnogorskim grbom na kutiji, te na posrebrenom nalivperu i hemijskoj olovci.

"Veliko hvala! Pretpostavljam da je jedna za mene, a druga za Vitalija. Biće ljubomoran ako mu ne dam jednu - kazao je Vladimir dok je stariji brat klimao glavom odobravajući uz osmijeh".

Počela je priča o meču...

"Bio je to najbolji meč teške kategorije u posljednjih nekoliko godina. Vah je kao od čelika, šta je sve istrpio. I mnogo je hrabar - komentarisao je Zoran, koji je tokom meča glasno bodrio svog nekadašnjeg protivnika, često i zamahujući desnicom".

"Želio sam da meč završim prije kraja 12. runde, ali sve je izdržao", odgovorio je šampion svijeta u WBA, WBO, IBF i IBO verzijama.

"Dobro je što je borba trajala svih 12 rundi, jer smo duže uživali. Bolji si nego ikad", kazao je Vujičič, pa se obratio Vitaliju, vlasniku šampionskog pojasa u WBC verziji, te lideru novoformirane partije “Udar”, koja je na izborima u Ukrajini krajem oktobra osvojila 14 odsto glasova i postala treća partija po snazi u parlementu".

"Čestitam ti na sjajnom rezultatu na izborima. Ti si sljedeći predsjednik! Je li to kraj karijere ili ima šanse da nastaviš da boksuješ?"

"Ne znam još", odgovorio je 41-godišnji Vitalij.

A onda je loptica prebačena ponovo na Zoranovo zdravlje...

Na opasku potpisnika ovih redova da Zoran sada zaista izgleda bolje nego prije tri godine, otkako je u kontaktu sa njim, Vladimir je odgovorio:

"Drago mi je zbog toga. Zorane, ti si borac, volim što si pozitivan i znam da se ne predaješ".

Vujičić je odgovorio na engleskom jeziku, citirajući poruku koju mu je Vladimir poslao još prije tri godine:

"Keep fighting, never give up. Svako jutro čitam tu poruku, koja stoji na mom zidu i nastavljam da se borim. Dok je tebe, nema odustajanja, nema predaje!

"Za tebe sam uvijek tu. Bićemo i dalje u kontaktu, sve što treba, tu sam", ponovio je Vladimir, primjetno se kidajući od tuge kada je čuo da je Zoranova sestra Zorka bolesna od cerebralne paralize, a brat Zdravko takođe od multiple skleroze.

A kada se Vujičić ponovo uspravio između dva legendarna brata, oslanjajući se na noge, Vladimir je ulio novi, nikad jači vjetar u jedra Zoranove nade:

"Sljedeći put kad se vidimo, hoću da hodaš!"

I nova tri poljupca za Zorana, nova tri poljupca za Nova, Zoranovog sina, potpisivanje tabli kojima su se najavljivale runde kao najljepši suvenir... Preko dvorane u kojoj više nije bilo ringa, veliki šampioni otišli su na zasluženi odmor, ne mareći za proslavu...

Škola, pa sve ostalo

"Koliko imaš godina - upitao je Vladimir Kličko Zoranovog sina, koji je, poput oca, na sebi imao majicu sa natpison “Vladimir Kličko” na obje strane (na leđima u bojama ukrajinske zastave), te porukom “friends from Montenegro”.

"Deset", takođe na engleskom odgovorio je Novo.

Zoranov sin Novo sa Vitalijem Kličkom

Poslije Zoranovog objašnjenja da Novo trenira košarku, Vladimir je kazao:

"Visok si za svoje godine, bićeš viši i od njega", i pogledao u člana svog tima, visokog znatno preko dva metra.

"Ali, prvo škola, obrazovanje je najvažnije", napomenuo je Vladimir, koji je 2001. postao doktor nauka, koji govori četiri svjetska jezika i koji je 29. marta ove godine ponudio na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, želeći da sav novac pokloni u dobrotvorne svrhe za djecu u Ukrajini.

Medalja je prodata za milion dolara, a anonimni kupac, cijeneći Vladimirov gest, medalju mu je odmah nakon toga vratio! To je samo jedna od bezbroj humanitarnih akcija braće Kličko, koji preko UNESKO-a i svoje fondacije pomažu djeci širom svijeta.

Sigurno dolazim u Crnu Goru

"I moja majka je bolesna od multiple skleroze", obratio se Vladimir Kličko izvještaču “Vijesti”.

"Srećom, bolest je otkrivena u ranoj fazi, nakon toga su joj svakodnevno davali injekcije, bilo je strašno, ali dobrim dijelom sačuvala je zdravlje.

Otac braće Kličko, general-major avijacije Vladimir Rodionovič učestvovao je u saniranju posljedica nuklearne katastrofe u Černobilju i od posljedica kancera umro 13. jula prošle godine. Zanimljivo da je Nadežda Uljanovna, kao i njen sin Vladimir, dolazila u Crnu Goru.

Vladimir Kličko sa urednikom "Vijesti" i autorom reportaže

"Majka je bila nedavno na odmoru u Crnoj Gori. Bilo joj je lijepo. Identičan utisak o Crnoj Gori ima i Vladimir, odgovarajući na pitanje kako mu je bilo kada je prije tri godine boravio u našoj zemlji:

"Bilo je sjajno, baš mi se svidjelo. A da li će opet doći? Skrenuo je pogled na Zorana, nasmijao mu se i kazao:

"Dolazim, sigurno! Ne znam tačno kad, ali sigurno ću doći."

Pažnja na svakom koraku

Teško je opisati sa kakvom je pažnjom Vujičić bio obasipan za vrijeme boravka u Hamburgu. Prilazili su članovi menadžmenta, štaba, obezbjeđenja, a najzaslužniji što je sve bilo na fenomenalnom nivou svakako je Sven Šuster, projekt menadžer u KMG-u (Kličko menadžment grupa).

Sven je u gotovo svakodnevnom kontaktu sa Zoranom, a uoči odlaska za Hamburg i po nekoliko puta na dan razmjenjivao je sa njim mejlove i telefonske pozive. On ga je i sačekao ispred dvorane, doveo do mjesta pored ringa, a kasnije i na proslavu u VIP salon.

Njega je, uostalom, Vladimir ovlastio da bude most između njih dvojice i stara se o svemu što Zoranu treba. A jedan od članova menadžmenta, nakon svega, obratio se Zoranu:

"Vidimo se na narednom meču!"

Stič vida rane

Ako iko u svijetu boksa poznaje braću Kličko, onda je to svakako Džejkob Duran, koji stoji u uglu i “pegla” rane na licima šampiona.

"Vladimira i Vitalija sreo sam 12. decembra 1991. godine u Kijevu, kada se raspao Sovjetski Savez, a ja došao sa timom boksera i kik-boksera. Vitalij je imao 20 , a Vladimir 15 godina. Oni su dvije različite ličnosti - Vladimir je vrlo društven, Vitalij je “buldog”, ali veoma, veoma dobar čovjek. Obojicu ih volim i tretiram kao svoju djecu - kazao je za “Vijesti” Duran tokom proslave Vladimirove pobjede nad Vahom, neposredno prije nego što se vratio u SAD.

Koliko se razlikuju u borbi?

"Razlikuju se dosta. Nedavno preminuli Emanuel Stjuart naučio je Vladimira puno toga, napravio od njega vrsnog tehničara. Vitalij, s druge strane, želi da uništi protivnika u ringu, on je veoma, veoma moćan borac".

Da li će mu to pomoći u politici?

"Sto odsto - da! Nema sumnje. Vitalij je ratnik, a kada uđete u politiku, morate da budete ratnik. Morate da budete jaki, pogotovo kada ste u opoziciji. A on to zna.

Hoće li Vitalij ponovo boksovati?

"Ne znam, pitao sam ga danas, ali mi ništa nije odgovorio. Ali, ja sam “rezervisao” datum za njega. Rekao sam mu: “Ako odlučiš da se opet boriš, biću tu za tebe”.

Može li uopšte neko da savlada Vladimira, čini se da sada boksuje najbolje?

"Niko ne može da ga savlada! Za mene je velika čast što radim sa dva najveća borca na planeti u ovom trenutku. Obojica su fenomenalni, niko ne može da savlada ni Vladimira, ni Vitalija.

Da li su među najboljima u istoriji teške kategorije?

"Da, apsolutno. Obojica su dobijali velike protivnike, nokautirali sjajne borce, dugo godina vladaju, i jednostavno ih morate staviti u prvih 10. Sa Džo Luisom, Muhamedom Alijem, Džo Frejzerom i ostalima. Zaslužili su to", zaključio je čovjek koji je stajao u uglu i Rokiju Balboi (naravno u filmu) i čiji nadimak Stič (stitch - kopča, šav) najbolje ilustruje posao kojim se bavi.

Galerija

Bonus video: