Tužilaštvo ispituje jesu li pojedinci krivi za pad helikoptera

Ni nakon sedam dana Ministarstvo odbrane nije odgovorilo da li će nakon nalaza Komisije naložiti pokretanje internog postupka
54 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 12:03h

Više državano tužilaštvo pokrenulo je izviđaj o uzorocima helikopterska nesreće koja se dogodila na Luštici prošle godine. To je "Vijestima" juče potvrdila viši državni tužilac Vesna Jovićević.

U padu helikoptera tipa "gazela", 02. septembra prošle godine, stradali su pripadnici crnogorske Vojske Belhadin Šahbaz, Ivan Obradović i Vidoje Tomić.

Uzroke pada helikoptera ispitivala je posebna komisija Ministarstva odbrane, koja je prošle sedmice saopštila da je istragom utvrđeno da ljudski faktor nije uzrok nesreće.

Odgovarajući na pitanja "Vijesti", Tužilaštvo je saaopštilo da je Ministarstvo odbrane, odnosno Generalštab VCG, dostavilo konačan izvještaj tog ministarstva o utvrđivanju uzroka helikopterske nesreće. U sastavu te dokumentacije je i ekspertski izvještaj francuskog "Eurokoptera", koji je sačinjen povodom laboratorijskog ispitivanja pojedinih sklopova helikoptera.

"Povodom tog događaja vodi se postupak izviđanja u kojem su do sada preduzete radnje u cilju obezbjeđivanja materijalnih dokaza i podataka od značaja za donošenje odluke o daljem toku postupku", saopštila je Jovićević, odgovarajući na pitanje "Vijesti" koje konkretne mjere je do sada preduzelo tužilaštvo oko utvrđivanja uzorka i evenutalno odgovornih za pad helikoptera i pogibiju pilota.

Prema objašnjenju za sprovođenje Zakona o krivičnom postupku, postupak izviđanja je novi termin koji se u praksi koristi za pretkrivični postupak.

"Nakon detaljne i svestrane analize dostavljenih izvještaja, Više državno tužilaštvo će u skladu sa ovlašćenjima koje ima po Zakonu o krivičnom postupku, opredijeliti dalji tok postupka, te zavisno od dobijenih razultata, ocijeniti da li ima osnova za pokretanje istrage protiv individualno određenog lica", saopštila je Jovićević i dodala da će o ishodu postupka javnost biti "blagovremeno obaviještena".

Komisija Ministarstva odbrane je prošle sedmice saopštila da nije bilo greške u tehnici pilotiranja koja bi mogla dovesti do nekontrolisanog kretanja i udesa helikoptera, ali isto tako da nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi koji pilot je u kritičnim momentima upravljao helikopterom.

"Uzrok udesa je gubitak kontrole nad vazduhoplovom, što je najvjerovatnije posljedica otkaza u sistemu komandi leta helikoptera. Zbog velikog broja i obima lomova i oštećenja na djelovima helikoptera, nije bilo moguće utvrditi koja je konkretna komponenta zakazala", saopštila je komisija MO.

Komisija Ministarstva odbrane je prošle sedmice saopštila da nije bilo greške u tehnici pilotiranja

Odmah nakon objavljivanja nalaza komisije, "Vijesti" su od Ministarstva odbrane tražile odgovore koje su naredne mjere koje će taj vladin resor preduzeti radi utvrđivanja subjektivne i objektivne odgovornosti za nesreću i pogibiju troje pripdnika VCG.

Ni nakon sedam dana Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upit "Vijesti", ali ni na pitanje da li će nakon nalaza Komisije, MO naložiti pokretanje internog postupka za utvrđivanje nesreće i odgovornosti svih zaduženih za održavanje i kontrolu tehničke ispravnosti helikoptera.

Galerija

Bonus video: