Kalići pozajmljivali pare da bi vraćali kredite

Na suđenju za pranje novca, brat odbjeglog Rožajca objasnio kako su vraćali rate bankama
13 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 20:08h

Mersudin Kalić, brat odbjeglog Safeta-Saja Kalića, saopštio je u bjelopoljskom Višem sudu da je on upravljao svim firmama u porodičnom vlasništvu, a da je uloga njegovog brata i snahe Amine bila “fiktivna, samo na papiru”.

Proces protiv Kalića za pranje novca juče je počeo iznova, jer je raniji predsjedavajući Vijeća specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, sudija Drago Konatar podnio ostavku na sudijsku funkciju.

Tokom gotovo dvočasovnog saslušanja, Mersudin je kazao da nije kriv ni po jednoj tački optužnice i da ne priznaje krivično djelo.

"Kreditima koje smo podizali u iznosu dva miliona i 1,2 miliona eura, vršeno je plaćanje odgovarajućih obaveza kao što su cement, gorivo... To je vršeno preko blagajne, s tim što je taj novac kasnije vraćen na osnovu rata za kredite i po osnovu obaveza prema drugim dobavljačima. Kredit od dva miliona je podignut na ime firme 'Tajson' radi izgradnje hotela 'Turjak' koji je radio u sklopu te firme", kazao je Mersudin Kalić.

Odgovarajući tužiocu Hasanu Lukaču, rekao je da su kredite vraćali od novca koji nije utrošen, ali i od pozajmica i prodaje nepokretnosti.

“Ja sam rukovodio firmama”: Mersudin Kalić

On je na ranijem suđenju kategorički negirao da je po instrukcijama brata Safeta bilo kada učestvovao u prenošenju i trgovini heroina. Tada je rekao da se on i Safet, kojem se sudi u odsustvu, nikada nijesu bavili prodajom droge.

“Priča o drogi u porodici Kalić bila je sramota”, rekao je on tada.

Optužnica tereti Kaliće da su se od 2005. do juna 2011. udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca

Pročitana je njena odbrana koju je ranije iznijela kod tužioca i na glavnom pretresu 30. maja, kada je tvrdila da prljav novac ne postoji, već da jedino postoji “prljavo ponašanje policije, koja me je uhapsila pred djecom kao najvećeg kriminalca”.

Tada je ispričala da se nije udružila sa suprugom i djeverom radi pranja novca, nego da se sa Safetom udružila u bračnoj zajednici, isključivo iz ljubavi.

Za supruga, koji je u bjekstvu, Amina je kazala da nije riječ o kriminalcu, već da je riječ o najboljem mužu na svijetu.

Na kraju ranije odbrane istakla je da ne zna od čega treba da se brani i pitala da li je krivično djelo to što se udala za Safeta Kalića.

Optužnica tereti Kaliće da su se od 2005. do juna 2011. udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi, čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Galerija

Bonus video: