ODUGOVLAČENJE

Buškoviću se baš ne žuri

Presuda zbog napada na Oliveru Lakić još nije dostavljena Višem sudu jer osuđeni ne dolazi da preuzme žalbu tužioca
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 19:18h

Prvostepena presuda podgoričkog Osnovnog suda, prema kojoj je Ivan Bušković osuđen na devet mjeseci zatvora zbog napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, još nije stigla do Višeg suda na odlučivanje po žalbama tužilaštva i branilaca, jer se čeka da Bušković dođe u sud i lično primi žalbu Osnovnog državnog tužilaštva.

Bušković se od marta nalazio u ZIKS-u, zbog drugog krivičnog djela, a nakon izdržane kazne, u septembru je pušten na slobodu.

Bušković je osuđen za nasilničko ponašanje, zato što je 7. marta oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bez povoda, fizički napao Lakićevu ispred njene zgrade

“Tužilaštvo je izjavilo žalbu 12. septembra, a njegov branilac Darko Hajduković 14. septembra. Čeka se okrivljeni da lično primi žalbu ODT-a, a odmah mu je poslat poziv”, rekli su “Vijestima” u podgoričkom Osnovnom sudu.

Buškoviću nije određivan pritvor zbog napada na novinarku Lakić, jer je, kako su ranije objasnili u sudu, u pitanju skraćeni postupak pa će on biti na slobodi dok god osuđujuća presuda ne postane pravosnažna.

Bušković je osuđen za nasilničko ponašanje, zato što je 7. marta oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bez povoda, fizički napao Lakićevu ispred njene zgrade, dok je, vraćajući se s posla, otključavala ulazna vrata.

ODT se žalio na visinu kazne koja je izrečena Buškoviću, smatrajući da je izrečena kazna zatvora isuviše blaga, s obzirom na to da je u pitanju povratnik i da je dokazano da je Bušković planirano, iznenada, iz mraka fizički napao Lakićevu, te da ona nije dala povoda za napad.

Branioci Buškovića žalili su se na presudu navodeći da nije dokazano da je napao Lakić u martu ove godine.

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

On je ranije dva puta osuđivan za omogućavanje i uživanje opojnih droga i jednom za nanošenje teške tjelesne povrede.

Lakić je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu.

U podgoričkom Osnovnom sudu je prije nekoliko mjeseci osuđen radnik fabrike "Montenegro tobacco company" Slavko Musić na četiri mjeseca zatvora zato što je 3. februara prošle godine svojim vozilom blokirao automobil ekipe "Vijesti", blizu hangara u Donjoj Gorici.

Milanu Grgureviću iz Danilovgrada se ponovo sudi, jer je prvostepenu presudu, kojom je osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerki, ukinuo Viši sud.

Još su nepoznati naručioci ovih napada, zastrašivanja i prijetnji, a nakon bezbjednosne procjene, novinarka "Vijesti" i njena porodica su 9. marta dobili stalnu policijsku zaštitu. Lakićeva je tada odlučila da se privremeno povuče iz novinarstva.

Galerija