Slike Zorana Mićanovića pred nikšićkom publikom

"Preosjećajni izbor bojenih nijansi govori nam o Zoranu kao slikaru prefinjenog i znalački građenog ukusa, slikaru sa prirodnim talentom"
255 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Mićanović, Foto: Ivan Petrušić
Zoran Mićanović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.11.2012. 10:23h

U parohijskom domu u Nikšiću proteklog vikenda otvorena je sedma samostalna izložba slikara Zorana Mićanovića koji stvara više od dvije decenije. Posjetioci izložbi imali su priliku da pogledaju 22 rada, ulja na platnu, na kojima se nalaze uglavnom motivi grada pod Trebjesom.

Otvarajući izložbu slikar Zoran Patrić je kazao da Mićanović tokom godina bavljenja slikarstvom kroz pejzaž izražava svoju opsesiju bojom kao optičkim fenomenom, ali i bojom kao materijalom.

"Preosjećajni izbor bojenih nijansi govori nam o Zoranu kao slikaru prefinjenog i znalački građenog ukusa, slikaru sa prirodnim talentom, duše čiste od raznih izuma. Moderne teorije o tome šta je umjetnost i kako bi ona trebalo da izgleda deformisale su, kod dobrog dijela likovne publike, njihov prirodan osjećaj za ljepotu i sklad. Pozivam vas da Zoranovim slikama pristupite iskreno, spontano i toplo ljudski jer je to način na koji je autor naslikao ova djela", kazao je Patrić na otvaranju izložbe.

U katalogu je umjetnik Mile Albijanić zapisao da su Mićanovićevi urbani pejzaži Nikšića nešto posebno.

"Veliki zaljubljenik u svoj grad iz vremena kada se u svakom kutku velike Jugoslavije znalo za njega, grad piva, čelika i prije svega kulture. Taj grad čije rane osjeća kao svoje Mićan slika na osoben, zreo i poetski uzbudljiv način. Uhvatio je i na svojim platnima ’zarobio’ njegov duh, duh Nikšića koji više ne postoji", zapisao je Albijanić.

Bonus video: