Više vježbe, kvalitetnija sperma

Ovo je otkriće vrlo bitno, s obzirom na sve veću pojavu opadanja kvalitete spermatozoida koja je primijećena u posljednjih 50 godina
131 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 21:19h

Muškarci koji se redovno bave tjelesnim vježbama imaju brže spermatozoide, u poređenju sa svojim vršnjacima koji praktikuju sjedilački način života, kažu španski stručnjaci.

Naravno, muškarci koji su se bavili sportom imali su bolje rezultate

Tvrde kako vježbanje osigurava zdrav nivo hormona koja “stvara bolju okolinu” u testisima za nastanak sperme. Ovo je otkriće vrlo bitno, s obzirom na sve veću pojavu opadanja kvalitete spermatozoida koja je primijećena u posljednjih 50 godina.

Odgovornima se smatraju alkohol, cigarete i gojaznost, koja je ozbiljan zdravstveni problem. Španski stručnjaci su uporedili nivo hormona i kvalitet sperme muškaraca koji su vodili tjelesno aktivan život i onih koji su preferirali izležavanje ispred televizora.

"Uprkos činjenici da je potrebno da se sprovede više istraživanja kako bi se otkriće potvrdilo, možemo da savjetujemo tjelesne vježbe za poboljšanje hormonalne okoline"

Ocijenili su faktore poput broja spermatozoida ili njihove pokretljivosti i analizirali hormone kao što su testosteron, kortizol i hormon koji stimuliše folikule. Naravno, muškarci koji su se bavili sportom imali su bolje rezultate.

"Uprkos tome što uzorak nije bio velik (31 muškarac), s obzirom na složenost analize, ovo je prva studija koja je procijenila razlike između tih parametara kod obje populacije.

Uprkos činjenici da je potrebno da se sprovede više istraživanja kako bi se otkriće potvrdilo, možemo da savjetujemo tjelesne vježbe za poboljšanje hormonalne okoline i stimulisanja procesa sperme“, zaključila je Diana Vamonde, voditeljka studije.

Bonus video: