Najviše očekivanja za Hanekeov film

"Film “Ljubav” je nominovan u šest kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju, scenario, mušku i žensku ulogu
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 18:44h

Film Mihaela Hanekea “Ljubav” izašao je očekivano kao favorit nakon nominacija za Evropsku filmsku nagradu, prenose evropski mediji.

Sezona je bila impozantna za evropski film: naslovi su osvojili glavne nagrade na sva tri velika festivala

"Film “Ljubav” je nominovan u šest kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju, scenario, mušku i žensku ulogu. Pet nominacija imaju britanski film “Shame” Stivena Mekvina, kao i danska drama “Lov ” (“Jagten”) Tomasa Vinterberga.

Ta tri filma nominovana su za najbolji film, a uz njih su i njemački film “Barbara” Kristijana Pecolda, berlinski pobjednik “Cezar mora umrijeti” braće Tavijani, te “Nedodirljivi/ Intouchables”, autorskog dvojca Toledano i Nakače.

Frapantni previdi

Sezona je bila impozantna za evropski film: naslovi su osvojili glavne nagrade na sva tri velika festivala, a kinematografije su proizvele niz prvorazrednih filmova. U takvim okolnostima, nominacije za EFA neizbježno su morale imati i gubitnike, a neki se od njih čine kao frapantni previdi.

Nevjerovatno je da samo jednu nominaciju ima i “Raj: ljubav” Ulriha Sejdla - za žensku ulogu Margarete Tisel

Još se i može objasniti da pobjednik Venecije, Sokurovljev “Faust”, ima samo dvije tehničke nominacije, jer art-filmovi obično ne prolaze dobro, no prilično je iznenađenje da je rumunski film “Iza bregova” Kristijana Munđiua dobio samo nominaciju za scenario, a prava je blamaža što je antologijski film Nuri Bilge Čejlana “Bilo jednom u Anadoliji” spao na samo dvije nominacije.

Među gubitnicima je i “Masakr” Romana Polanskog, nominovan za scenario i žensku ulogu (Kejt Vinslet). Nevjerovatno je da samo jednu nominaciju ima i “Raj: ljubav” Ulriha Sejdla - za žensku ulogu Margarete Tisel.

Uz njih dvije, nominovana je i ledena njemačka diva Nina Hos za naslovnu ulogu u filmu “Barbara”, kao i Emenul Riva za ulogu u Hanekeovoj “Ljubavi”.

Galerija

Bonus video: