Franko Tavijani najavio film o kraljici Jeleni

Kako je kazao reditelj Tavijani, ovaj film staviće akcenat na djevojku koja je došla iz male zemlje i postala kraljica jedne značajne kraljevine
108 pregleda 0 komentar(a)
Serđo Barbanti, Franko Tavijani, Foto: Vijesti
Serđo Barbanti, Franko Tavijani, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.11.2012. 19:15h

Kraj četvrte sedmice prikazivanja italijanskog filma u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, obilježilo je prikazivanje najnovijeg dokumentarnog filma poznatog italijanskog reditelja Franka Brogi Tavijanija “Italijani i opera”.

"Namjera nam je da ovim dokumentarnim filmom govorimo o kraljici Jeleni kao Crnogorki"

Film prati istoriju italijanskih emigranata u Argentinu, a svrstan je među 200 najboljih filmskih ostvarenja u 2012. godini. Na pres konferenciji, održanoj u Ambasadi Italije u Podgorici, osim o pomenutom filmu, najviše je bilo riječi o dokumentarcu koji ovaj reditelj planira da snimi o kraljici Jeleni Savojskoj.

Kako je kazao reditelj Tavijani, ovaj film staviće akcenat na djevojku koja je došla iz male zemlje i postala kraljica jedne značajne kraljevine. Gledaoci su u KIC-u imali priliku da pogledaju i svjetsku premijeru nekoliko minuta novog dokumentarnog filma o kraljici Jeleni čije će se snimanje nastaviti na proljeće u Crnoj Gori.

O Jeleni kao Crnogorki

Na projektu se radi već dvije godine a snimanje će biti koncentrisano u Crnoj Gori i Kvirinalu.

"Ovaj film neće imati politički karakter, već će samo biti dokumentarac koji će govoriti o jednoj velikoj ličnosti"

"Namjera nam je da ovim dokumentarnim filmom govorimo o kraljici Jeleni kao Crnogorki. Naslov tog fima je “Jelina istorija”. To je istorija o njenom životu, odnosno jedna vrsta bajke jedne mlade djevojke, koja je pripadala kraljevskoj porodici u jednoj maloj Crnoj Gori, koja se ne može uporediti sa ondašnjim kraljevinama u Evropi.

Sa sobom je donijela crnogorsku tradiciju i vrijednosti koje se poštuju u Crnoj Gori. Za kraljicu Jelenu se znalo da se dobro uklopila u italijansku državu i kulturu, ali istovremeno je zadržala nešto svoje, a to su crnogorske osobine.

Ovaj film neće imati politički karakter, već će samo biti dokumentarac koji će govoriti o jednoj velikoj ličnosti", kazao je Tavijani. On je dodao da su prve scene snimljene u Crnoj Gori prije oko dva mjeseca, a u filmu će biti korišćeni svi raspoloživi materijali do kojih je moguće doći, a pomoć u prikupljanju materijala o životu kraljice Jelene daje i Institut Luče.

Posebni odnosi između Italije i Crne Gore

Ambasador Italije Serđo Barbanti, od koga je i potekla ideja za snimanje filma o Jeleni Savojskoj, kazao je da je kraljica Jelena bila ličnost koja je dosta učinila da odnosi između Italije i Crne Gore budu posebni.

"Mlade generacije ne znaju ni ko je bila kraljica Jelena"

"Kada dokumentarni film o kraljici Jeleni bude završen to će biti rezultat napora ne samo italijanske strane već i onoga što će Crna Gora da da kao doprinos", kazao je Barbanti.

Amabasador Barbanti je kazao da u Rimu postoji važna avenija i bolnica koja se zove po kraljici Jeleni. Ali, kaže on, mlade generacije ne znaju ni ko je bila kraljica Jelena, što će sad poslije Tavijanijevog filma znati, kao i to da je bila porijeklom iz jedne lijepe zemlje koja je blizu Italiji.

Bonus video: