Top forma: Pravilna tehnika i disanje

Pokušajte što prije naučiti disati kako bi vam to postalo rutina i da ne morate razmišljati kada ćete udahnuti, a kada izdahnuti, jer time gubite koncentraciju na otpor s kojim radite.
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 14:28h

Ne zaboravite da morate potpuno kontrolisati otpor s kojim radite, od početka do kraja pokreta. Ne smije biti klimanja, izvijanja tijela kako bi se savladao otpor, jer time gubimo dati efekat na mišićnu grupu koju treniramo, u našem "izvijanju” tada više sudjeluju neki drugi mišići i iako uspijemo podignuti otpor, to nema veći uticaj na zadanu mišićnu grupu, samo umaramo tijelo.

Dobro je podignuti otpor do kraja, ostati u tom položaju 2-3 sekunde maksimalno naprežući mišiće i zatim lagano vratiti u početni položaj i tako u svakoj seriji osim one za zagrijavanje.

Disanje

Svako zna disati i to nismo nikada morali učiti. Uz pravilno disanje možemo povećati efekat svake vježbe, serije i ponavljanja. Uvijek kada potiskujemo otpor moramo izdisati, tj. izbacivati vazduh iz pluća, a kada vraćamo teg u početni položaj – udišemo.

Pokušajte što prije naučiti disati kako bi vam to postalo rutina i da ne morate razmišljati kada ćete udahnuti, a kada izdahnuti, jer time gubite koncentraciju na otpor s kojim radite.

Odmor između serija

Dužina odmora između serija se može razlikovati u zavisnosti od otpora koji podižemo, tj. koju mišićnu grupu radimo.

Normalno je da kada radimo velike mišićne grupe: noge, grudi ili leđa, radimo sa velikim otporima i potrebno nam je malo više odmora, za razliku kada radimo, recimo ruke ili ramena.

Srednja vrijednost odmora je između 45-90 sekundi. Velika je greška napraviti odmor od nekoliko minuta pričajući sa prijateljima i tome slično.

Mišići se tada previše ohlade i gubi se intenzitet kojim opterećujemo mišićnu grupu koju treniramo.

Bonus video: