Konflikti u vezama: Svađe pustoše energiju

Kao djeca smo otvoreno iskazivali nezadovoljstvo, međutim, u mnogim porodicama je ispoljavanje ljutnje bilo zabranjeno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 20:58h

Idealni partneri ne postoje. Jedan partner može reći da mu drugi odgovara 80 odsto, ali istovremeno znači da mu isti partner ne odgovara u 20 odsto aspekata.

Upravo se razlozi za konflikt nalaze u tom procentu međusobnog neslaganja. Konflikti su stoga prisutni i kod visoko kompatibilnih partnera. Praktično je nemoguće da dva bića budu bliska, a da ne uđu u konflikt i izraze ljutnju.

Ljutnja i konflikt su sasvim prirodan i nužan dio odnosa ljubavi, za razliku od mržnje koja je negacija ljubavi. Što je važno shvatiti, jer mnogi ljudi vjeruju da je ispoljavanje bilo kakve partnerove ljutnje znak da je ljubav prestala.

Takve osobe pogrešno tumače ljutnju kao prezir i odbacivanje. Svađa nije negacija ljubavi.

Ona je pokušaj da onaj drugi promijeni ponašanje i ispunila je svoju svrhu ako je usmjerena na ponašanje, a ne na ličnost (“kretenu”, “idiote”).

Kao djeca smo otvoreno iskazivali nezadovoljstvo, međutim, u mnogim porodicama je ispoljavanje ljutnje bilo zabranjeno.

Posebno su djevojčice trenirane da budu poslušne i da budu dame. Galama je za muške i ovi su to shvatili kao jedini način da dobiju ono što žele.

I tako su nastajale generacije parova u kojima je muškarac taj koji se pita. Danas žene pokušavaju da povrate ono što im je odavno bilo uskraćeno, ali često na pregrub način i muškarci su totalno zbunjeni, jer su navikli na neke druge modele, svoje poslušne mame koje su na taj način čuvale mir u kući.

Savjet: Pravite kompromise sa svojim partnerom, ali pri tom vodite računa da se ne kompromitujete. Odredite svoje minimalne zahtjeve i ne odustajte od njih. Vi imate urođeno pravo na njih. Svađe mogu da opustoše vašu energiju, stoga vodite računa da se ne svode na puko prepucavanje i uzajamno vrijeđanje.

Pitanja za našu saradnicu možete poslati na e-mail ljubavni.odnosi@gmail.com

Bonus video: