Roman Slavice Perović: Ubjedljiv dokaz da pravi put postoji

“Life Lift” postaje ono što bi svaki pravi roman morao da bude: uzbudljiva priča o pojedinačnim ljudskim sudbinama
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 16:42h

Roman Slavice Perović “Life Lift”, delo je koje ni najpronicljivijem čitaocu neće ponuditi nijedan nagoveštaj da je reč o autorkinom prvom romanu. Life Lift je mudro zamišljena, precizno vođena i do kraja dosledno izvedena priča iz naizgled prepoznatljive svakodnevice, čiju banalnost ponekad može da naruši samo istinska tragedija, makar u onom obliku u kome je tragedija uopšte moguća u savremenom svetu.

Jer, izdaja, gubitak ljubavi, a onda i raspad porodice i mnoge druge iz toga proistekle posledice, jesu tragedija; ili, tačnije, mogu to da budu: da bi razrušeni život postao tragedija, potrebno je pisati o njemu onako kako to u ovom romanu čini Slavica Perović.

Glavna junakinja, Agneza Ena, uspešna je, lepa i pametna – i beskrajno nesrećna mlada žena. Njena nesreća sublimirana je i minuciozno predstavljena kroz arhetip prastare priče o ljubavnoj izdaji i neverstvu.

Svaki od polako i uredno sakupljenih dokaza muževljeve preljube istovremeno je i dokaz nemoći Agneze Ene da u takvom, ne samo muškom nego i potpuno bezosećajnom svetu, išta promeni, ili makar popravi: njen jedini izbor svodi se na dilemu da li da u njemu ostane, ili da ode.

Elegantno izmaštana toponimija ovog romana podseća nas na to da taj svet ne treba tražiti samo unutar koordinata kojima je omeđen

Tako “Life Lift” postaje ono što bi svaki pravi roman morao da bude: uzbudljiva priča o pojedinačnim ljudskim sudbinama iz koje izranjaju univerzalne istine, i priča u kojoj, osim likova, dubinski upoznajemo i vreme i svet koji čine njihovo okruženje.

To vreme je, u ovom slučaju, vreme današnje, a i svet je odnekud poznat: reč je o svetu naglavce okrenute ili potpuno urušene etike, svetu brutalnog i nakaznog materijalizma, u kome je jedino merilo vrednosti novac, i iz njega proistekla moć.

Elegantno izmaštana toponimija ovog romana podseća nas na to da taj svet ne treba tražiti samo unutar koordinata kojima je omeđen: taj svet je, nažalost, sveprisutan.

I u tome se – u toj univerzalnosti značenja i širokim mogućnostima čitalačke identifikacije s likovima – ogleda jedna od važnih vrlina ovog proznog prvenca Slavice Perović. Kao i u činjenici da naraciju, u ulozi snažne protivteže duhovnoj pustoši koja razara glavne junake, od početka do kraja obeležavaju i nenametljiva erudicija i suptilna ironija, iz koje umesto ciničnog beznađa, proističe humano verovanje da ne postoji stranputica s koje nije moguć povratak – čak ni onda kada stranputicom korača čitav ljudski rod.

Roman Life Lift jedan je od ubedljivih dokaza da pravi put postoji: treba ga tražiti u umetnosti, lepoti i emocijama – a sve to ova knjiga svome čitaocu nudi u istinskom izobilju.

Bonus video: