Otac Ernada Kalača: Izgubio sam sina, obraz neću, saznaću ko ga je ubio

Sve ćemo učiniti da se dozna istina, pa neka odgovara ko treba. Zbog tih prljavih radnji je život jednog čovjeka prekinut
215 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 08:14h

Elmaz i Almir Kalač, otac i brat bivšeg načelnika rožajske policije, koji je pronađen mrtav 24. marta prošle godine, pored groba ćerke Hane, traže od premijera Igora Lukšića, bivšeg šefa crnogorske policije Veselina Veljovića i predsjednika rožajskog suda Zahita Camića da objelodane oproštajna pisma koja im je Ernad prije smrti poslao.

Zahtijevaju i da državni organi ispitaju osobe koje se pominju u službenim zabilješkama i da porodica bude informisana o tome.

"Pisma kriju istinu koju znaju i načelnici policije u Rožajama i Beranama, Sadik Šabanović i Milan Božović, ali i Veljović i Milo Đukanović. I mi hoćemo da znamo istinu, imamo pravo na to", rekao je Elmaz, koji je prvi put od sinovljeve smrti progovorio za medije.

Kuća gleda u groblje. Svaki put kad prođem tuda svratim da malo posjedim kod Ernada i Hane. Na grobu sam mu obećao da ću tragati za istinom. Izgubio sam najvrednije što čovjek u životu može da izgubi, ali obraz neću

Elmaz je istakao da cijela porodica stoji uz nju i da neće odustati dok ne dođu do istine.

"Kuća gleda u groblje. Svaki put kad prođem tuda svratim da malo posjedim kod Ernada i Hane. Na grobu sam mu obećao da ću tragati za istinom. Izgubio sam najvrednije što čovjek u životu može da izgubi, ali obraz neću. I zato ne pričam ono u šta nisam siguran. Znam, međutim, da se nije ubio zbog Hane. Da je zbog nje, učinio bi to za četiri i po godine. Žalio je, svi smo je žalili, ali nije zato", rekao je Elmaz.

Objasnio je da se mjesecima osjećala Ernadova nervoza i da je pokojnog sina pitao da li ima problema na poslu.

Ernad Kalač sa kćerkama

Rekao je da mu je Ernad, tri dana pred smrt, rekao da se ne brine za njega, već da se stara za porodicu u Kalačima.

"Rekao mi je - Ne sikiraj se babo za moj posao. Sve je prošlo, proći će i ovo... Ali, nije prošlo. Svi koji su ga znali nadaleko su pričali o njegovoj čestitosti i poštenju. Mene je te noći prvi i jedini put slagao. Nije htio da me nervira... Danas znam da je on znao da smo bili nemoćni, da je stradao jer nije želio da bude upleten u kriminal i sve nas obruka. Uvjeren sam da su ga pritisci, možda i ucjene ubili", rekao je Elmaz.

Ernad bi, prema njegovim riječima, danas bio živ da je htio da se bavi švercom i organizovanim kriminalom.

Sve ćemo učiniti da se dozna istina, pa neka odgovara ko treba. Zbog tih prljavih radnji je život jednog čovjeka prekinut

"Imamo ih kopirane i držimo ih na pedesetak mjesta u zemlji i inostranstvu. Za svaki slučaj. I tužilaštvo ih ima. Ako njima ne budu, međunarodnim institucijama će biti zanimljive. I medijima... Sve ćemo učiniti da se dozna istina, pa neka odgovara ko treba. Zbog tih prljavih radnji je život jednog čovjeka prekinut", rekao je Almir.

On se sa bratom posljednji put čuo u noći nesreće, oko 19, 15 časova.

"Molio sam ga da mi pošalje dopunu (za telefon). Rekao je da je u stanici i da će mi poslati čim izađe... Nije mi djelovao uznemireno. Pretpostavljam da se na tom sastanku dogodilo nešto što je Ernada natjeralo na najgore... Znamo da iza svega stoje nadležni iz Uprave policije", rekao je Almir.

Uviđaj obavljen ekspresno

Elmaz tvrdi da je nedavno postao svjestan da je porodica obmanuta od onih koji su, kako je rekao, vršili uviđaj.

"Porodici u tim trenucima nije padalo na pamet da pretraži njegove džepove. Ali istražiteljima jeste. Tek kada vratim film, sjetim se kojom su brzinom sve odradili. Praktično su u svoje džepove trpali sve što su našli kod njega. Ništa nam nisu pokazivali, a nama nije padalo na pamet da pitamo. I leš je sklonjen munjevitom brzinom. Kao da je neko radio po nečijoj direktivi da se što prije sve zataška”, rekao je Elmaz.

Iako iz Višeg tužilaštva kažu da porodica nije htjela obdukciju, Ernadov otac tvrdi da to nije tačno.

“Oni su bili dužni da je odrade i da nikoga od nas ništa ne pitaju. Iskoristili su teške trenutke, a onda rekli da mi nismo htjeli obdukciju”, rekao je Elmaz.

Ko je falsifikovao izjave?

Almir tvrdi da nikada nije dao izjavu, koja postoji u tužilaštvu, da se Ernad ubio zbog ćerke.

“Taj dokument je neko falsifikovao, a nadam se da će nadležni istražiti i ko”, rekao je Almir.

Isto tvrdi i pokojnikova supruga.

“Nikada nisam dala takvu izjavu, to je gnusna laž. Ni potpis na toj izjavi, koju je neko smišljeno napravio, nije moj. Zahtijevam da se to istraži”, rekla je Alma. Kada je ona navodno davala tu izjavu u policiji, prisutan je bio i doktor Jaho Pepić koji je vršio uviđaj.

Pepić „Vijestima“ nije htio ni da porvrdi, ni demantuje svoje prisustvo prilikom davanja izjave.

On je rekao da o tom neće da priča putem telefona i pozvao novinara da se sljedećih dana sretnu i porazgovaraju o tome.

Galerija

Bonus video: