Drakula je odredio budućnost

Zahvaljujući formi univerzalne fantazije, priča ispunjena natprirodnim fenomenima postala je - i ostala - dio svjetske popularne kulture
139 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 15:45h

Irski pisac, autor romana Drakula, možda najekranizovanijeg književnog djela ikad, Abraham Bram Stoker, rođen je 8. novembra 1847. godine. Na jučerašnji dan i internet pretraživač na svojoj početnoj stranici podsjetio je na Stokera.

Tokom svog života, on je bio bolje poznat kao lični asistent glumca Henrija Irvinkga i poslovni upravnik pozorišta “Lyceum Theatre” u Londonu, koji je bio u Irvingovom vlasništvu.

Poslije dugog oporavka od bolesti u ranim godinama Stoker je nastavio školovanje. Diplomirao je s počastima iz matematike. Bio je revizor Istorijskog društva i predsjednik filozofskog društva na fakultetu, gdje je njegov prvi rad je bio na “senzacionalizam, šund i društvo”.

Forma univerzalne fantazije

Stoker je objavio svoj najslavniji roman 1897. godine, u vrijeme dok je radio u redakciji londonskiog Dejli telegrafa.

Stokerov roman inspirisao je brojne pozorišne, filmske i televizijske priče o grofu Drakuli

Zahvaljujući formi univerzalne fantazije, priča ispunjena natprirodnim fenomenima postala je - i ostala - dio svjetske popularne kulture. Manje je poznato da je, i pored interesovanja za okultizam i, naročito, mesmerizam, Stoker bio posebno zabrinut zbog brojnih prevaranata u ovom polju i vjerovao da se sujeverje mora uporno nadjačavati naučnim objašnjenima prirodnih pojava.

Posebno je naglašavao svoju sklonost ka nauci i klasičnoj medicini i bio čvrsto uvjeren u progres čovječanstva. Pored najpoznatijeg romana, objavio je još dvadesetak djela.

Stokerov “Drakula” je u izvjesnoj mjeri odredio budućnost horor žanra i liku transilvanijskog grofa vampira podario je oblik u kojem je poznat i danas.

Stokerov roman inspirisao je brojne pozorišne, filmske i televizijske priče o grofu Drakuli. Bram Stoker bio je inspirisan pravom istorijskom ličnošću, rumunskim princem Vladom Drakulom Cepešom, koji se rodio novembra 1431. godine u Rumuniji.

U njegovu čast Udruženje pisaca horora za “vrhunska dostignuća” u žanru horora dijeli nagradu “Bram Stoker”.

"Dama od plašta"

Filmova o Drakuli je nebrojeno mnogo, a ovo su samo neki od njih: Nosferatu (1922.), Drakula (1931.), Drakula (1958.), Vampir nosferatu (1979.), Drakula (1992.), Drakula (2006.) u kome su lik ruminskog grofa oživjela velika imena glume od Maksa Šreka, Bele Lugošija, Klausa Kinskog, Gerija Odlmana.

U tom romanu mnogi toposi se poklapaju sa crnogorskim mjestima, spomenicima, manastirima

Jedno do manje poznatih Stokerovih djela “The Lady of the Shroud” iz 1909, preveo je crnogorski pisac Nikola Nikolaidis kao “Damu od plašta”.

Radnja ovog romana je smještena je u gotovo nepristupačnom brdovitom zaleđu jugoistočne jadranske obale, otprilike na prostoru Crne Gore.

U tom romanu mnogi toposi se poklapaju sa crnogorskim mjestima, spomenicima, manastirima, kao i opisi mentaliteta, običaja, geografije i istorije.

Ekscentrični škotski milioner svom siromašnom bratancu ostavlja basnoslovno nasljedstvo, pod uslovom da dođe da živi u njegovom dvorcu Visarionu, u Zemlji Plavih planina.

Bogata aristokratija, ponosni i ratoborni gorštaci, lakomi osvajači, evropska i svjetska diplomatija i – jedna vampirica susrijeću se na stranicama ovog Stokerovog kolopleta misterije, jeze, tradicije, odanosti, časti, ljubavi - i politike.

Galerija

Bonus video: