Žerom Ferari dobitnik Gonkura

Nagrađeni roman je raskošna priča o frustraciji, izgubljenim nadama i jalovim ljudskih poduhvatima
0 komentar(a)
Žerom Ferari, Foto: Lexpress.fr
Žerom Ferari, Foto: Lexpress.fr
Ažurirano: 09.11.2012. 08:16h

Laureat najprestižnijeg francuskog priznanja za književnost - Gonkurove nagrade, za 2012. godinu je Žerom Ferari za roman “Propovijedi o propasti Rima”, korzikanski ep koji se odigrava u seoskoj kafani na tom mediteranskom ostrvu uzdrmanom nasiljem.

Propovijed o padu Rima je priča je o mladiću koji odustaje od studija filozofije kako bi sa prijateljem otvorio kafanu, u nadi da će je pretvoriti u utočište mira i prijateljstva.

Stvari se radikalno promijene kada piće, seks, korupcija i nasilje - po kome je Korzika postala poznata - bace svoju sjenku na planove mladog idealiste.

Gonkurova nagrada se od 1903. godine dodjeljuje za najbolji roman na francuskom jeziku

Njegov Gonkur stigao je, kako navodi AFP, u momentu kada je Korzika ponovo u žiži javnosti zbog 38 ubistava i 117 pokušaja ubistava od početka 2011. godine što za populaciju od oko 300.000 predstavlja najvišu stopu ubistava u Evropi.

Većina ubistava, vjeruje policija, povezana je sa svađama oko reketiranja i građevinskog zemljišta.

Nagrađeni roman je, međutim, raskošna priča o frustraciji, izgubljenim nadama i jalovim ljudskih poduhvatima.

Najbolji roman na francuskom jeziku

Pored Ferarija, u uži izbor za nagradu Gonkur su ušli Patrik Devil za roman “Kuga i kolera“ koji je već bio dobio prestižnu nagradu Femina, zatim Linada Le, franuska spisateljica vijetnamskog porekla kao i Švajcarac Žoel Diker, koji je za roman “Istina o slučaju Hari Kobora“ dobio visoko kotiranu književnu nagradu Francuske akademije.

Iznos Gonkrove nagrade je simboličan - ove godine samo 10 eura

Gonkurova nagrada se od 1903. godine dodjeljuje za najbolji roman na francuskom jeziku i nosi ime braće Gonkur.

Nagrada se dodjeljuje nakon glasanja deset članova Akademije na svečanoj večeri u restoranu “Druan” u Parizu. Svaki akademik ima po jedan glas i može ga dati za jednu knjigu, jedino predsjednik ima dva glasa.

Iznos Gonkrove nagrade je simboličan - ove godine samo 10 eura, ali zato pred laureatom otkriva široke perspektive ne samo za slavu i prizanje, nego mu obezbjeđuje i visoki tiraž.

Slavna imena

Među dobitnicima Gonkurove nagrade su bila i slavna imena francuske književnosti kao što su Marsel Prust (1919), Moris Druon (1948 ), Simon de Bovoar (1954). Godine 1995.

Gonkurova nagrada može biti dodijeljena autoru samo jednom u životu

Gonkura je dobio i jedan stranac-emigrant iz negdašnjeg Sovjetskog Saveza – Andrej Makin za roman “Francusko zavještanje“ koji je preveden na 30 jezika, dok je 2010. godine dobitnik bio jedan od najpoznatijijh savremenih francuskih pisaca Mišel Uelbek za roman “Karta i terotorija “, a prošle Aeleksis Žani za debitnatski roman “Francuska umjetnost ratovanja”.

Po statutu, Gonkurova nagrada može biti dodijeljena autoru samo jednom u životu.

Bonus video: