Srećko Kestner osuđen na godinu i po zatvora uslovno

U Sudu nijedan saučesnik nije pomenut, iako je u Kestner u prošlosti Mila Đukanovića označavao kao pravog kuma šverca cigareta
563 pregleda 0 komentar(a)
Srećko Kestner, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srećko Kestner, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.11.2012. 08:01h

Zemaljski sud u njemačkom gradu Hof, osudio je Srećka Kestnera na godinu i po zatvora uslovno, zbog šverca cigareta.

Pored uslovne kazne, Kestner je kažnjen i sa 30.000 eura, prenio je njemači list “Augsburger allgemeine”.

Kestner je, kako piše Bavarska TV, prethodno priznao krivicu. Piše da je u procesu bilo riječi jedino o prekršajima iz 1992. godine, koji se tiču kršenja embarga uvedenog protiv tadašnje Jugoslavije.

O samom švercu cigareta, nije raspravljano u tom procesu. Optuženi je objasnio da je organizovao transporte cigareta iz Holandije preko Njemačke za Crnu Goru i da je za to dobio 12.000 dolara.

“Žao mi što sam to radio”, kazao je on u Sudu.

Rekao je i da ranije nije priznao da se bavio švercom, jer nije htio da same ostavi svoju ženu i troje dece.

U Sudu juče nijedan saučesnik nije pomenut, iako je u Kestner u prošlosti Mila Đukanovića označavao kao pravog kuma šverca cigareta.

“O tome optuženi u Hofu nije rekao ni riječ”, piše na sajtu “br.de” i podsjeća da se protiv Kestnera preko 20 godina vodi istraga.

Navodi se da su Državno tužilastvo u Augsburgu i Njemačka carina, prema sopstvenim navodima, još prije nekoliko godina apsolutno dokazali šverc.

“Šteta je bila najmanje 10 milijardi eura. Godinama su cigarete transporotovane iz Zapadne Evrope u Crnu Goru, koja je tada pripadala Jugoslaviji, a odatle preko Jadrana za Italiju i nazad u Zapadnu Evropu”, stoji u tekstu.

Objašnjava se da su jedan, u međuvremenu penzionisani, tužilac iz Augsburga i jedan carinski inspektor, pola života posvetili toj istrazi.

“Oni su permanentno ponavljali, da nisu mogli da dignu optužnicu iz političkih razloga, jer neko nije htio da Đukanoviću pravi probleme”, piše na sajtu.

Dodaje se da je aktuelni predsjednik DPS-a 1990-ih godina bio podržavan od SAD i EU kao protivnik Slobodana Miloševića.

Izručen dan prije ročišta

Srećko Kestner je Njemačkoj izručen u srijedu. Ovu informaciju “Vijesti”, potvrdila je potparolka Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković.

Prethodno je, nakon hapšenja Kestnera 31. jula na graničnom prelazu Gradiška po potjernici Interpola iz Visbadena, Sud Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim su bili ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Nakon toga, Ministarstvo pravde BiH donijelo je rješenje kojim se dozvoljavalo izručenje, tako da se čekao samo pogodan trenutak kada će biti predat organima u Njemačkoj.

Ekstradicija je iz Sarajeva, prema saznanjima “Vijesti”, izvršena u tajnosti iz bezbjednosnih razloga.

Bonus video: