Vuković više nije selektor Slovenije

"Bilo je zaista lijepo raditi u Sloveniji, napravili smo najbolje rezultate u njihovoj istoriji", kaže Vuković za “Vijesti”
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 00:44h

Veselin Vuković od juče više nije selektor odbojkaške reprezentacije Slovenije. Proslavljeni crnogorski stručnjak je o tome pismeno obavijestio Odbojkaški savez Slovenije (OSS).

"Nakon nešto više od dvije i po godine provedenih na mjestu selektora reprezentacije Slovenije, obavještavam vas da svoj profesionalni put i angažman planiram da usmjerim ka novim projektima i izazovima. Koristim priliku da se zahvalim na saradnji, rezultatima i zalaganju kako rukovodstvu OS Slovenije, tako i igra ima i članovima stručnog štaba. Čelnicima Saveza i članovima reprezentacije želim puno uspjeha u radu i postizanju što boljih rezultata u narednom period", stoji u pismu koje je Vuković poslao u OSS.

Vuković je za dvije i po godine na klupi Slovenije ostvario najbolje rezultate u istoriji “zmajčeka”. Sa svih šest pobjeda je izborio plasman sa Slovenijom na Evropsko prvenstvo u Austriji 2011. godine, gdje su Slovenci prvi put ne samo upisali prvu pobjedu, već i prošli u osminu finala (poraz od Finske). U prethodna tri nastupa na EP, Slovenci su osvojili samo šest setova.

U istoj godini, Vuković je predvodio Sloveniju od bronzane medalje u Evropskoj ligi, prve u istoriji zemlje u takmičenjima pod okriljev Evropske odbojkaške konfederacije. Sloveniju je, prvi put takođe, vodio do drugog kruga kvalifikacija za Olimpijske igre, a izborio je i mjesto u baražu za naredno EP u Danskoj i Poljskoj, gdje će Slovenija, krajem maja i početkom juna, igrati sa Hrvatskom.

"Bilo je zaista lijepo raditi u Sloveniji, napravili smo najbolje rezultate u njihovoj istoriji", kaže Vuković za “Vijesti”.

Novi predsjednik Odbojkaškog saveza Slovenije Metod Ropret, koji je prije tri dana naslijedio Matjaža Kovačiča, u saopštenju za javnost je izjavio da je “bez dileme Veselin Vuković odradio odličan posao sa reprezentacijom Slovenije”.

“Po potvrđuju rezultati u razičitim takmičenjima, u kojima je Slovenija dobijala i najbolje selekcije. Poštujemo njegovu odluku, koju smo prihvatili, i želimo mu mnogo uspjeha u daljoj karijeri”, rekao je Ropret.

"Zbog ozbiljnih povreda trojice važnih igrača, Šketa, Kamnika i Jakopina nije se moglo napraviti više, nijesmo mogli ostvariti rezultat koji sam planirao. Realno, bilo je teško plasirati se na OI sa igračima koje smo imali na raspolaganju, a na tako teškoj konkurenciji koju smo imali na kvalifikacionom turniru u Bugarskoj, pored Srbije, Njemačke, Bugarske i Italije. Zbog nekih novih opcija koje će, nadam se, biti brzo izvjesne, nijesam želio da nastavim saradnju", dodaje Vuković.

S obzirom na to da je trenutno na klupi turskog Halkbanka, sa kojim je prije početka sezone produžio ugovo na još dvije godine, na pitanje da li je neki budući angažman vezan za neku drugu reprezentaciju, Vuković je ostao zagonetan:

"Sa Halkbankom imam dvogodišnji ugovor sa klauzulama raskida i sa jedne i sa druge strane nakon prve godine", istakao je Vuković.

Prije Halkbanka, Vuković je u klupskoj karijeri trenirao Budućnost, Budvansku rivijeru u dva navrata (pet i tri i po godine) i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (titular). U prvom mandatu je sa Budvanima osvojio titulu (prvu u istoriji kluba i crnogorske odbojke) i Kup u SR Jugoslaviji, dok je u drugom, u nezavisnoj Crnoj Gori osvojio tri titule (2009, 2010, 2011) i dva Kupa (2010, 2011), i izborio plasman u osminu finala Lige šampiona što je najveći uspjeh u istoriji crnogorske klupske odbojke.

Bio je selektor kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, sa kojom je 2003. igrao nezaboravno finale Svjetske lige u Madridu protiv Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke.

Bio je i selektor Egipta (2005. godine je osvojio Kup Afike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji), Ujedinjenih Arapskih Emirata (osvojio je Prvenstvo zaliva), a bio je i prvi selektor Crne Gore.

Halkbank želi jedan trofej

Vuković sa Halkbankom nije imao baš najbolji start sezone, sa samo jednom pobjedom u prva četiri kola prvenstvena kola.

"Počeli smo loše jer su nam stranci stigli prekasno zbog obaveza u reprezentaciji, Salah i Diaz sredinom septembra, Pridi tek 3. oktobra, a prvenstvo je počelo 14. oktobra. Zato smo odigrali mali broj kontrolnih utakmica, jer su nam falila i četvorica turskih reprezentativaca. Izgubili smo u 15 dana četiri utakmice, dvije u prvenstvu po 3:2, koje smo mogli i koje je trebalo da dobjemo, te jednu 3:0"

"U Kupu CEV smo u gostima poraženi od poljskog Bidgošća 3:0, ali smo u revanšu slavili 3:2 i onda dobili zlatni set i prošli dalje. Nakon toga smo dobili Bursu u prvenstvu, a onda u srijedu i kup utakmicua takođe sa 3:0, pa mislim da smo polako sada uhvatili ritam, forma se diže. Najvažnije će biti na kraju, kada se sve odlučuje, nadam se da ćemo do tada biti zdravi i u dobroj formi", kaže Vuković.

O ambicijama u ovoj sezoni, Vuković kaže:

"Ambicije su osvajanje jednog trofeja, Kup ili prvenstvo, ili finale Kupa CEV. Ništa od toga neće biti lako, ali nije ni neostvarljivo. Pored nas, na domaćoj sceni će se za trofeje boriti Fenerbahče, Arkas i Galatasaraj", zaključio je Vuković.

Galerija

Bonus video: