Dvije bukve ga koštale slobode, a potom i zdravlja

Nikšićanin Božidar Marojević završio u zatvoru, jer je posjekao dva državna stabla
18 komentar(a)
Božidar Marojević, Foto: Ivan Petrušić
Božidar Marojević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.11.2012. 20:24h

Nakon što je posjekao dva stabla koja su se nalazila u državnoj šumi, sedamdesettrogodišnji Nikšićanin Božidar Marojević najprije je završio u zatvoru, a potom i u bolnici.

Dok je brao drva u svojoj šumi, u kamion su “zalutala” i dva stabla iz državne šume, što su utvrdila, kako Božidar kaže, i tri predsjednika mjesnih zajednica.

Protiv njega je potom podignuta optužnica, onda je kažnjen sa 200 eura i 45 dana zatvora uslovno.

Polovinu kazne je platio, a preostalih 100 eura namjeravao da plati čim sakupi novac.

A, onda ga je iznenadila nova optužba i odlazak u zatvor...

Kazali su: Dosta je

Marojević, koji se 20 godina bori sa dijabetesom, objašnjava da ima imanje u Ćeranića gori, koje se sa dva kraja graniči sa državnom šumom.

Tu šumu su, mještani, ali i on, brali, kako tvrdi petnaestak godina.

“Tako je bilo sve do 2007. godine kada nam je rečeno da se više ne može sjeći državna šuma za ogrev. Naredne godine ubrao sam, odnosno ljudi su za mene ubrali, kamion drva iz moje šume, kao i 2009. Te 2009. godine, moram priznati, nijesam vodio računa da li se sva posiječena stabla nalaze u mojoj šumi, jer je teško odrediti granicu. Nakon toga došla su tri predsjednika mjesne zajednice da utvrde da li je neko brao državnu šumu.

Rekao sam da sam ubrao kamion drva i da je bilo stabala koja su se nalazila u državnoj šumi. To nijesam krio. Podignuta je optužnica protiv mene i za četiri stabla, od kojih su se, kako piše u optužnici, dva nalazila na samoj granici, a dva u državnoj šumi. Kaznili su me 200 eura i 45 dana zatvora uslovno“, kazao je Božidar, koji je sa ekipom „Vijesti“ razgovarao ispred nikšićke bolnice, gdje je završio nakon zatvora.

Nakon prve presude, zvali su me iz suda da mi kažu da sam i 2008. godine posjekao stabla iz državne šume. Izgleda da im je malo bilo što su me osudili za 2009. godinu, nego su izmislili i ovo za godinu ranije

Nije, kaže, tada ni slutio da će ga ubrzo optužiti i za sječu državne šume 2008. godine.

"Tri dana nakon što mi je brat umro, došla je policija da me vodi što nijesam platio stotinu eura. Oni su se krajnje korektno ponijeli i bili su zaista uviđavni. Zimus su ponovo dolazili zbog te stotine eura. Nakon prve presude, zvali su me iz suda da mi kažu da sam i 2008. godine posjekao stabla iz državne šume. Izgleda da im je malo bilo što su me osudili za 2009. godinu, nego su izmislili i ovo za godinu ranije”, rekao je Božidar.

On je ispričao da je tada predlagao da pozovu ona tri predsjednika mjesne zajednice i još 50 svjedoka, koji će potvrditi da je 2008. godine drva brao isključivo iz svoje šume.

Švabe da su, mnogo je

“Rekao sam im da pitaju ljude koji su brali ta drva odakle su ih brali, jer ja to nijesam mogao da radim, pošto sam dijabetičar. Ali, uzalud je bilo sve. Svjedoke niko nije zvao i nova kazna je iznosila 200 eura i tri mjeseca zatvora uslovno“, priča Božidar, dok mu glas i ruke podrhtavaju.

Ponovo je, tvrdi, počela policija da ga obilazi i podsjeća da nije platio kaznu.

Umjesto 300 eura, Božidar je odležao 12 dana u zatvoru u Spužu

Tako je i bilo – umjesto 300 eura, Božidar je odležao 12 dana u zatvoru u Spužu.

Liječenom dajabetičaru zdravstveno stanje u zatvoru dodatno se iskomplikovalo.

Na slobodi je ponovo bio 20. oktobra, a odmah po izlasku počeo je da prima infuziju.

Već desetak dana leži na internom odjeljenju nikšićke bolnice.

"Čim sam izašao iz zatvora, počeo sam da primam flaše, a u bolnici sam već devet dana", kazao je Božidar.

Nada se, kako reče, da će se brzo oporaviti, ali „zatvorsku“ epizodu neće moći brzo da zaboravi.

U zatvoru bilo hrane za najboljeg kosca

Božidar Marojević tvrdi da nema zamjerke na ponašanje službenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

“U Spužu su zaista bili krajnje korektni prema meni. Hrane je bilo dovoljno za najboljeg kosca, ali pošto sam dijabetičar, nijesam mogao to da jedem a i ti uslovi mi nijesu odgovarali. Izgleda da nijesam dobro znao šta je zatvor. Odmah sam se sjutradan onesvijestio. Tamo su bili da ne mogu biti bolji i pošteniji. Svako jutro i veče su mi mjerili pritisak, kontrolisali šećer”, kazao je Marojević.

Bonus video: