VAKCINA SAV001-H

Nova vakcina protiv HIV-a prošla prvu fazu testiranja

Prva i jedina preventivna HIV vakcina, bazirana na genetski modifikovanom virusu, polako ali sigurno je prošla kroz prvu fazu kliničkog testiranja u SAD. Rezultati se pomno analiziraju i priprema se druga faza testiranja
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 19:00h

Vakcinu pod imenom SAV001-H su razvili dr. Čil-Jong Kang i njegov tim sa Univerziteta Vestern u Kanadi. Sada kada je prošla prvu prepreku u ispitivanju, vakcina pokazuje veliki potencijal za uspjeh.

Prvo kliničko testiranje vakcine je započeto u martu ove godine. Testirana je sigurnost korištenja i nivo tolerancije pacijenata. Oboljeli muškarci i žene, starosne dobi od 18 do 50 godina, su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je dobila vakcinu, a druga placebo (lažna vakcina).

Niko od pacijenata nije doživio bilo kakve neželjene efekte niti pokazao simptome vezane za toksičnost vakcine. Sa ovim rezultatima SAV001-H se pokazao kao sigurna vakcina za korištenje na ljudima. U narednoj fazi testiranja vakcine će biti ispitani imunološki odgovori organizma i efikasnost. Pored toga, trenutno se analizira i stvaranje antitijela protiv virusa HIV kod pacijenata koji su već primili vakcinu.

"Dokazali smo da je vakcina sigurna za korištenje na ljudima i pripremamo se za drugu i treću fazu testiranja. Već smo jedan korak bliže prvoj komercijalnoj vakcini protiv HIV-a", kazao je dr. Dong Jun Kim u ime kompanije Sumagen, koja je finansirala jedan dio istraživanja.

Druge vakcine koje se trenutno testiraju fokusiraju se na određene djelove HIV-a kao antigena. Kangova vakcina je jedinstvena u tome što koristi genetski modifikovane mrtve viruse HIV-1, koji nisu patogeni i mogu se proizvoditi u velikim količinama.

Galerija

Preporučujemo za Vas