Najbolji crnogorski dramski tekst - "Kalinin proces" Vaska Raičevića

Na prethodnom konkursu je pobijedila drama “Jaja” Nataše Nelević, koja je ove godine izvedena na Velikoj sceni CNP-a
161 pregleda 1 komentar(a)
Dobra smrt, Foto: Duško Miljanić
Dobra smrt, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 07.11.2012. 10:02h

Na ovogodišnji konkurs Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji dramski tekst, stigla su 33 dramska teksta, a za najbolji je izabran “Kalinin proces”, Vaska Raičevića, kome je nagrada uručena na proslavi Dana pozorišta 1. novembra.

Žiri je kvalifikovao samo neobjavljene, neizvođene i nenagrađivane dramske tekstove

Tročlani žiri (Nataša Nelević, Marija Perović i Sreten Perović) je nagradu u vrijednosti od 5.000 eura dodijelio mladom crnogorskom piscu, čija je drama “Dobra smrt” postavljena protekle sezone na Velikoj sceni CNP-a u režiji Filipa Grinvalda.

"Ovaj dramski tekst posjeduje čvstu dramsku strukturu, na prikladan (sugestivan) način razmatra psihoemocionalne i psihosocijalne odnose bračnog para bez djece, potencirajući njihove opsesivne želje da dobiju potomke kojih nema, što se kroz „mitsku“ pojavu duha - ćerke Kaline, anđela obnove – pretvara u novu porodičnu „realnost“ koja prividno i privremeno donosi uslovnu reanimaciju bračnih odnosa.

„Kalinin proces“, uz blage poetične valere, iluminira godoovsku atmosferu, koja se uslovno može svesti i na žanrovsku redefiniciju crnogorskog tradicionalnog porodičnog koda - piše u obrazloženju žirija.

Razvoj crnogorske dramaturgije

Žiri je kvalifikovao samo neobjavljene, neizvođene i nenagrađivane dramske tekstove. Od pristige 33 drame, vrednovana je 21, jer 12 tekstova nije ispunjavalo formu i propozicije propisane konkursom (nepotpuna dokumentacija).

Veliki broj tekstova, njih 33, koji su pristigli na konkurs koji se objavljuje svake dvije godine

CNP je “Vijestima” saopštio da uz “prevod dramskog teksta na engleski jezik i objavljivanje nagrađenog teksta u okviru edicije CNP-a “Nagrađene drame” predstavlja sistemski pristup razvoju crnogorske damaturgije koju je nacionalni teatar pokrenuo uspostavljanjem Konkursa 2010. godine i koji se objavljuje svake druge godine”

Nas pitanje “Vijesti” koji su pisci učestvovali na konkursu, te da li je nagrađeni žiri izdvojio još neki tekst, iz CNP-a je odgovoreno da je konkurs anoniman te da žiri nije izdvojio posebno nijedan drugi dramski tekst, osim nagrađenog, te da “nije praksa da informišemo javnost o drugim autorima koji su konkurisali svojim dramskim tekstovima”.

Veliki broj tekstova, njih 33, koji su pristigli na konkurs koji se objavljuje svake dvije godine je dobar odziv za crnogorske prilike.

Tri motivski srodne grupe

Tokom odlučivanja o najboljem, žiri je konstatovao da se konkursni tekstovi mogu svrstati u tri motivski srodne grupe, te da u svakoj od tih cjelina ima potencijalno vrijednih djela i uspjelih segmenata.

Mišljenje žirija je i da je konkurs Crnogorskog narodnog pozorišta pokazao i primjetan napredak u dramaturškom pogledu, ali ne i u žanrovskoj raznovrsnosti ili njihovoj inovaciji.

Svi dramski tekstovi koji su pristigli na konkurs biće pohranjeni u Biblioteci Crnogorskog narodnog pozorišta

Sudeći prema pristiglim tekstovima, crnogorski drmaski pisci se najviše bave krizom tradicionalnih patrijarhalnih porodičnih ili muško-ženskih odnosa.

Pored odnosa, veliki broj drama su politički angažovane drame koje tretiraju različite aspekte javnog života sa jasnim fokusom na lokalni kontekst, a u treću grupu bi se mogle smjestiti drame u kojima se istražuje interesovanje za kulturno nasljeđe, bilo da je riječ o folklornom nasljeđu ili o melodramskim istorijskim ili pseudoistorijskim motivima.

Od pristigla 33 teksta, 12 nije vrednovano iz formalnih razloga (nepotpuna dokumentacija), te je žiri ocjenjivao kvalitet 21 drame.

Na prethodnom konkursu je pobijedila drama “Jaja” Nataše Nelević, koja je ove godine izvedena na Velikoj sceni CNP-a u režiji poznatog slovenskog rediteljka Nika Goršiča.

Svi dramski tekstovi koji su pristigli na konkurs biće pohranjeni u Biblioteci Crnogorskog narodnog pozorišta, a pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture.

Bonus video: