Država da isplati 85.000 eura porodici dječaka stradalog 1999.

U obrazloženju presude piše da je nedvosmisleno utvrđeno da su bombe ispustili avioni tadašnje jugoslovenske vojske sa oznakama G-4 i G-7 i to u niskom letu
0 komentar(a)
Avioni Vojska Jugoslavija, Foto: Niceboard.com
Avioni Vojska Jugoslavija, Foto: Niceboard.com
Ažurirano: 07.11.2012. 17:26h

Država Crna Gora isplatiće ukupno 85.000 eura porodici Dacić, na ime duševnih bolova zbog pogibije dječaka Senada Dacića prije 13 godina.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Mirjana Vlahović usvojila je tužbeni zahtjev Dacića, koji su tužili crnogorsku državu zbog duševnih bolova prouzrokovanih pogibijom njihovog sina i brata Senada Dacića.

Sudija je naložila da Crna Gora isplati po 20 hiljada eura majci i ocu dječaka, a njihovoj djeci po 15 hiljada eura i da plati sudske troškove od 11.325 eura.

Dječak se 26. marta 1999. kretao šumom, u svom rodnom selu Besnik kod Rožaja, kada je stradao od eksplozije vojne bombe.

U obrazloženju presude piše da je iz pisanih dokaza koje je MUP dostavio sudu, kao i iz iskaza bivšeg načelnika rožajske policije Šemsa Dedeića, nedvosmisleno utvrđeno da su bombe ispustili avioni tadašnje jugoslovenske vojske sa oznakama G-4 i G-7 i to u niskom letu. Takođe, sud je razriješio i drugo sporno pitanje.

“Pošto takva radnja predstavlja radnju krivičnog djela protiv opšte sigurnosti, u tom slučaju na zastarjelost potraživanja primjenjuje se rok propisan u krivičnom postupku”, navodi se u obrazloženju odluke.

Treća presuda

Ovo je treći put da je prvostepeni sud presudio u njihovu korist, jer je prethodne odluke obarao podgorički Viši sud. Drugostepeni sud je tražio da se dodatno ispita kome su pripadali sporni avioni iz kojih su ispuštene eksplozivne naprave, jer je država tvrdila da su to bile bombe koje je ispustio NATO, a ne jugoslovenska vojska, a potezali su i pitanje zastarjelosti prava na podnošenje tužbe.

Dedeić je na posljednjem ročištu ispričao da su u sumrak 25. marta 1999. godine dobili obavještenje od mještana okolnih sela da su nad selima Besnik i Njeguši nadletjela dva aviona SRJ sa oznakama G-4 i G-7 i ispustili teret na području ta dva sela koji su napravili jaku buku.

On je rekao i da je kasnije saznao da su piloti dobili naređenje od rukovodstva da ne prelaze granicu s Kosovom, na koje je prvobitno trebalo da ispuste teret, već da to urade prije granice.

Staviti tačku na slučaj

Punomoćnik porodice Dacić, advokat Velija Murić ocijenio je da prvostepeni sud, u brojnim slučajevima koji se vezuju za ratne zločine, daje sve od sebe da zakonito presudi, a da oštećeni zbog smrti najbližeg dožive kakvu-takvu satisfakciju.

“Očekujem da će se ovog puta i drugostepeni sud osmjeliti da konačno stavi tačku na ovaj slučaj i time vrati vjeru u pravosuđe”, kazao je Murić.

On je dodao da je podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica Vrhovnom državnom tužilaštvu povodom tog slučaja, ali da po prijavi još nije donijeta odluka.

“To je veoma teško krivično djelo prema civilnim licima od strane ne samo dva pilota koji su ispustili eksplozivne naprave, čija upotreba čak ni u ratu nije dozvoljena, već i komandnog sastava koji je to odobrio, ili nije zabranio takvo postupanje pilota”, rekao je Murić.

Bonus video: