Bulatović na Pejanovića pucao iz straha?

"Afektivno stanje optuženog nema karakteristike patološkog afekta, već afekat straha, razdražljivosti i bijesa"
350 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 22:58h

Zoran Bulatović, koji je prošle godine ubio Aleksandra-Sašu Pejanovića, osoba je prosječnih intelektualnih sposobnosti, koja ne boluje od trajnog duševnog oboljenja i ne ispoljava simptome težeg duševnog poremećaja, piše u nalazu vještaka, pročitanom juče u Višem sudu u Podgorici.

Komisija ljekara vještaka dostavila je Višem sudu u Podgorici nalaz i mišljenje o stepenu uračunljivosti Bulatovića, u kome su ponudili dvije varijante uračunljivosti optuženog.

Prema prvoj varijanti, ukoliko sud prihvati Bulatovićevu odbranu da ga je Pejanović provocirao, tada se optuženi nalazio u stanju afekta straha, razdražljivosti i bijesa jakog intenziteta, te da je bio privremeno duševno poremećen.

Ukoliko, ipak, sud prihvati iskaze svjedoka, koji su naveli da Pejanović nije provocirao i vrijeđao, tada je Bulatović ubistvo počinio u strahu i razdražljivosti srednjeg intenziteta.

Predsjednik vijeća sudija Vesna Moštrokol juče je na glavnom pretresu uručila nalaz tužiocu Ljiljani Lakić, braniocu okrivljenog advokatu Zdravku Begoviću i punomoćniku porodice Bulatović, advokatu Daliboru Kavariću, koji će se na narednom glavnom pretresu 20. novembra izjasniti o njemu.

Sa mjesta ubistva

“Ako se prihvati kao realan i vjerodostojan iskaz okrivljenog koji se odnosi na ubistvo pri kojem je prisutno neposredno provokativno ponašanje sada pokojnog Aleksandra Pejanovića u vrijeme izvršenja krivičnog djela, uz subjektivni osjećaj životne ugroženosti, optuženi Bulatović se nalazio u stanju afekta straha, razdražljivosti, bijesa jakog intenziteta koji odgovaraju stanju privremene duševne poremećenosti. Krivično djelo je djelimično psihopatološki motivisano dublje neurotski strukturiranoj ličnosti, hroničnim posttraumatskim stresnim poremećajem i patološkim afektom”, piše u nalazu vještaka.

“Prihvatajući iskaze svjedoka kao vjerodostojne, koji negiraju neposredno provokativno ponašanje Pejanovića, afektivno stanje optuženog nema karakteristike patološkog afekta, već afekat straha, razdražljivosti i bijesa kod optuženog Bulatovića u vrijeme izvršenja ubistva, dostiže srednji intenzitet. Sposobnost shvatanja značaja djela i upravljanja svojim postupcima u ovim okolnostima, bila je smanjena, ali ne i bitno”, piše u drugoj varijanti koju su naveli vještaci.

Prema optužnici, Bulatović je 30. maja 2011. godine, nakon kraće prepirke, hicem iz pištolja sa umišljajem usmrtio Pejanovića u bašti ugostiteljskog objekta “Lido” u Podgorici. On je, kako se navodi, prišao Pejanoviću, koji je sa svojim društvom sjedio u navedenom lokalu. Nakon kraće svađe, iz pojasa je izvadio pištolj i ispalio hitac u grudi Pejanovića, od kojeg je preminuo.

Na suđenju, Bulatović je ispričao da je prošao pored bašte kafe-bara "Lido", da se paralelno našao u jednom trenutku sa Pejanovićem koji je sjedio za stolom, te da mu je dobacio "smrdo". Naveo je da je to bio razlog da mu priđe, ali se ubrzo udaljio, te da ga je tada Pejanović uhvatio za lijevu ruku i vratio ga nazad. Bulatović je rekao da je repetirao pištolj i upozorio da neće da se bije. U odbrani je naveo da ga je Pejanović opsovao "p... ustaška..." i da je bilo obostranog pljuvanja. Ubrzo je potegao pištolj i pucao, dok je Pejanović bio nenaoružan.

Galerija