Porodica Almere Fetić: Na otvorenu ranu, sipali su so

Prošao sam kroz tragediju koju sam doživio prije pet godina kada su moja kćerka i nerođeno unuče umrli. Neću se zaustaviti, idem do Strazbura
171 pregleda 6 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 07.11.2012. 19:06h

Mehdija Kuč, otac pokojne Almere Fetić iz Rožaja najavio je da će pravdu za smrt svoje kćeri i njenog nerođenog dijeteta tražiti u Strazburu.

On je to kazao nakon što je Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu trojici ljekara Kliničkog centra da su odgovorni za smrt Almere i njene bebe.

Kuč je kazao da je odluka, da se ljekari Kliničkog centra Dragoljub Kastratović, Ranko Mirović i Goran Lazarević oslobode optužbi, ravna bolu koji je preživio prije pet godina kada je, zbog nestručnosti ljekara izgubio ćerku i unuče.

“Ogorčen sam. Ponovo sam ranjen i to pravo u srce iz kojeg su mi ljekari iščupali ćerku i unuče. Na pregolemu tugu, kao na otvorenu ranu su mi sipali so. Pitam sudije i ljekare jesu li se ikada stvaili na moje mjesto, može li iko od njih mirno da spava”, rekao je Kuč.

Njega je, kako je kazao, posebno šokiralo to što sudstvo nije uzelo u obzir „neoboriva vještačenja stručnjaka iz Beograda i Novog Sada koja nedvosmisleno potvrđuju da je grešaka ljekara u smrt otjerala Almeru i bebu“.

“Još jednom sam prošao kroz tragediju koju sam doživio prije pet godina kada su moja kćerka i nerođeno unuče umrli. Neću se zaustaviti, idem do Strazbura, dugujem to dvijema nedužnim osobama koje leže u grobu. Ljekrari su dozvolili da poslednje trenutke svog života prođu u teškim mukama i bolovima. Ako oni mogu, je ne mogu da živim sa tim. Sa ćerkom i nerođenim unučetom sam praktično umro i ja, živim još jedino da dokažem da mi je ćerka ubijena”, rekao je Mehdija.

Na presudu je reagovala i sestra preminule, Azemina Kuč, koja je kazala da je to jasan znak da je četvorogodišnja borba za pravdu bila uzaludna.

“Sa bolom i sa užasom sam primila vijest o presudi. Ubuduće će i druge porodice koje zadesi ovakva nesreća biti uskraćene za pravdu”, kazala je Kuč.

Ona je naglasila da porodica neće odustati, te da će pravdu potražiti na drugom mjestu.

“Postoje i drugi sudovi osim u Podgorici, a obratićemo se i Evrospksom sudu za ljudska prava u Stazburu”, kazala je Kuč.

Porodica je imala zamjerke na posupak, kako je kazala, budući da sud nije ispoštovao mišljenje vještaka iz Beograda, već je samo potvrdila odbranu advokata optuženih.

“Sve je to bilo preko kumovskih veza... sve je korumpirano u ovoj privatnoj državi”, zaključila je Kuč.

Krivično vijeće sudije Evice Durutović u Višem sudu u Podgorici oslobodilo je od optužbe hirurge dr Ranka Mirovića i dr Dragoljuba Kastratovića da su počinili teško djelo protiv zdravlja ljudi i da je ginekolog dr Goran Lazarević nesavjesno pružao ljekarsku pomoć.

U presudi Apelacionog suda, između ostalog, piše da nijesu prihvatljive žalbe punomoćnika oštećene porodice, koji je tvrdio da vještaci u tom predmetu nijesu mogli biti Miodrag Šoć i Dragana Čukić, koji su, kako je advokat kazao, zaposleni u istoj firmi sa okrivljenima.

Advokat je u žalbi konstatovao da je time počinjena bitna povreda postupka Zakonika o krivičnom postupku.

“Činjenica što su vještaci kao i optuženi zaposleni u KC ne može biti osnov za njihovo izuzeće, kako to u žalbi ističe punomoćnik oštećene porodice, jer je poslodavac navedene ustanove Država - Ministarstvo zdravlja, a što se odnosi na cjelokupno zdravstvo Crne Gore, a nije u pitanju poslodavac tipa privatne klinike kod koje su vještaci i okrivljeni zaposleni, iz kojih razloga se ne može dovesti u pitanje nepristrasnost vještaka Šoća i Čukić”, piše, između ostalog, u presudi Apelacionog suda.

Bonus video: