Preminuo američki kompozitor Eliot Karter

Jedno od njegovih posljednjih djela "Dialogues II" za klavir i orkestar premijerno je izvedeno prošlog mjeseca u Italiji
101 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 17:55h

Eliot Karter, jedan od najznačajnijih američkih kompozitora prošlog vijeka, umro je u ponedjeljak 6. novembra u 103. godini.

Umro je prirodnom smrću u svom domu u Njujorku, izjavio je prijatelj i asistent kompozitora Virdžil Blekvel.

Karter je dobitnik dvije Pulicerove nagrade, a smatran je "titanom svijeta savremene muzike", piše Los Anđeles Tajms. Stvarao je djela za orkestre, kamerne sastave, solo instrumente i pjevače. Njegova muzika je tokom karijere evoluirala, a njegova najznačajnija djela obilježavaju atonalni zvukovi i ritmički eksperimenti.

Dialogues II u milanskog Skali

Aktivan do svoje smrti, Karter nije dozvolio da godine uspore njegovu produktivnost. Jedno od njegovih posljednjih djela "Dialogues II" za klavir i orkestar premijerno je izvedeno prošlog mjeseca u Italiji, u milanskoj Skali, pod dirigentskom palicom Gusava Dudamela.

Zbog reakcije publike na njegov rad Karterova muzika nazivana je "teškom"

Još jedno djelo, "Instances", za kamerni orkestar, planirano je da bude izvedeno sljedeće godine.

Na muziku Elilota Kartera uticali su mnogi kompozitori dvadesetog vijeka, među kojima su Igor Stravinski i Pol Hindemit, a njegove kompozicije dobijale su pozitivne kritike od muzičkih kritičara i kompozitora, iako publika nije lako prihvatala njegova djela, prije svega zbog kompleksnosti muzike koju je stvarao.

Zbog reakcije publike na njegov rad Karterova muzika nazivana je "teškom", "previše komplikovanom"...

Za svoj drugi i treći gudački kvartet Karter je dobio Pulicerovu nagradu.

Galerija

Bonus video: