Budvanski biznismen prao Šarićeve pare na jugu Srbije?

Dedić je, prema saznanjima “Vijesti ” kao direktor „Maestraltursa“ dao ovlašćenje Nemanji Krstajiću da kupuje firme u Vranju i Preševu
103 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 17:50h

Budvanski biznismen Blažo Dedić optužen je pred Specijalnim sudom u Beogradu, sa još nekoliko osoba iz Srbije, za pranje para odbjeglog narko bosa Darka Šarića, saopšteno je „Vijestima“.

Po tom osnovu, on je tokom vikenda privođen u podgorički Viši sud, jer je za njim raspisana crvena interpolova potjernica.

Optužnica u Srbiji podignuta je 9. decembra 2011. i na njoj su Šarić, Dedić, Šarićev advokat Nebojša Jestrović i Pljevljak Nemanja Krstajić koji je nedavno iz Crne Gore izručen Srbiji.

Takođe, na istoj optužnici je i grupa Bobana Stojiljkovića iz Vranja- Bojan Stanojković, Nebojša Spasić, Gorana Vučković , Goran Bogdanović i Aguš Erdinac.

Oni će odgovarati za zločinačko udruživanje i pranje novca od kokaina.

Dedić je, prema saznanjima “Vijesti ” kao direktor „Maestraltursa“ dao ovlašćenje Nemanji Krstajiću da kupuje firme u Vranju i Preševu.

Krstajić je juče u svojoj odbrani pred Specijalnim sudom u Beogradu, gdje je počelo suđenje u ovom predmetu, potvrdio da je od Blaža Dedića dobijao nalog da za račun Šarića trguje na jugu Srbije.

Portparolka Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić rekla je „Vijestima“ da je Blažo Dedić na spisku osoba protiv kojih se vodi postupak pred tim sudom.

Druge detalje nije iznosila.

Iz Uprave policije juče je potvrđeno „Vijestima“ da su budvanskog biznismena priveli po interpolovoj potjernici. „Službenici Uprave policije priveli su B.D. (55) iz Budve, u Viši sud u Podgorici, postupajući po međunarodnoj potjernici Nacionalnog centralnog biroa (NCB) Interpol Beograd.

NCB Interpol Beograd potražuje B.D., zbog vođenja sudskog postupka u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. O ovome je, posredstvom NCB Interpol Podgorica, obaviješte no Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, “ piše u odgovoru Uprave policije.

Portparolka Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić rekla je „Vijestima“ da je Blažo Dedić na spisku osoba protiv kojih se vodi postupak pred tim sudom

Dedić je nakon privođenja u Viši sud, gdje je obavješten da ga Beograd traži, pušten na slobodu ali su mu oduzeta dokumenta. To je svojevrsni presedan jer se optuženima za krivična djela organizovanog kriminala automatski određuje pritvor, u ovom slučaju ekstradicioni.

I Nemanja Krstajić je nakon hapšenja u Pljevljima bio sproveden u bjelopoljski Viši sud, odakle je zatim i izručen Srbiji. Po zakonskoj proceduri, Crnoj Gori bi u roku od 18 dana trebalo biti dostavljeni dokazi koji terete Dedića. Za sada, zahtjev za ekstradiciju ne postoji .

„Ministarstvu pravde i ljudskih prava nije dostavljana molba za izručenje imenovanog ,“ saopštila je „Vijestima“ njegova portparolka Ana Radusinović.

Ranije je specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za pranje novca od kokaina, ali su na njoj osobe koje su bile angažovane na kupovani preduzeća i poljoprivrednih dobara u Vojvodini.

Pored prvo optuženog Darka Šarića, na tom spisku su Radovan Štrbac i njegova supruga Dubravka , Zoran Ćopić, Stevica Kostić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević Nebojša Jestrović.

U toj optužnici postoje dokazi da je Blažo Dedić dobijao „novac na ruke“ od Šarićevih saradnika, kao i da su transakcije sa ofšorova, preko „Mat kompany“ završavale na račun „Maestraltursa“. Njime su zatim kupovana preduzeća i hoteli u Vojvodini.

Ti dokazi su proslijeđeni Podgorici i prema informacijama „Viijesti“ bili su predmet provjere specijalnog tužioca. Po prvoj optužnici za pranje para u toku je suđenje pred beogradskim Specijalnim sudom, a juče je počelo i po drugoj , kojom je obuhvaćen i Dedić.

Dedićevoj firmi „Maestralturs“ je Centralna banka blokirala račun zbog duga od skoro dva miliona eura. Zbog velikog broja bankarskih hipoteka na imovinu u Kotoru, Budvi i Ulcinju i poreskih dugovanja, Blažo Dedić odnedavno prodaje hotel „Mediteran“ u Bečićima koji je procijenio na 62 miliona eura. „Vijesti“ su u subotu objavile da Šarić ima 20 odsto udjela u tom hotelu.

Blažo Dedić je prošle sedmice izjavio „Vijestima“ da će na sudu dokazati da nije činio krivična djela. On danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Jestrović smislio, Dedić kupovao

Prema informacijama novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i Centra za istraživačko novinarstvo iz Srbije (CINS), u optužnici po kojoj je juče počelo suđenje, detaljno je opisano kako je Blažo Dedić učestvovao u plasiranju kokainskog novca na jugu Srbije.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i Boban Stojiljković izdali nalog advokatu Nebojši Jestroviću da osmisli model pranja novca. Grupa je novac od droge, u vidu depozita, polagala u Komercijalnu banku u iznosima manjim od 15.000 eura kako bi se izbjegla obaveza prijave Upravi za sprečavanje pranja novca, a zatim im je Komercijalna banka izdala garancije koje su koristili za privatizaciju kompanije “Bratsvo” iz Preševa.

Privatizaciju su zajedno sprovele firme “Aguš gradnja”, u vlasništvu Erdinaca i “Maestralturs ” iz Budve.

‘’Aguš gradnja je napravio ugovor o konzorcijumu sa privrednim društavom 'Maestralturs' iz Budve, koji bi služio kao paravan za plasman prljavog novca okrivljenih Darka Šarića, Stanojković Bojana i Stojiljković Bobana, u namjeri da kupe privredno društvo 'Bratstvo' iz Preševa, a u stvari je iza privrednih društava 'Maestral turs' i 'Aguš gradnja' stajao nezakoniti kapital ove organizovane kriminalne grupe’’, navodi se u optužnici.

Preduzeće Bratstvo je kupljeno na aukciji 19 marta 2009. godine za 31 milion dinara, prema saznanjima OCCRP i CINS-a.

Bonus video: