Nisu sumnjali na ubistvo, pa nisu naložili obdukciju

Povodom smrti Ernada Kalača, oglasili se i iz bjelopoljskog Višeg suda
168 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 12:07h

Istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Vojinović, saopštio je juče da je vještačenjem utvrđeno da je na šakama pokojnog šefa rožajske policije Ernada Kalača, bilo barutnih čestica.

On se juče oglasio povodom, kako je rekao, komentara, ocjena, stavova i vrednosnih sudova koje su u posljednje vrijeme izrečene javno, a vezane su za smrt pokojnog načelnika policije u Rožajama.

Odmah po obavještenju, istražni sudija je izašao na lice mjesta, koje su obezbjeđivali službenici Uprave policije i, u prisustvu osnovnog državnog tužioca u Rožajama, inspektora Uprave policije PJ Berane, kao i krim tehničara... izvršio uviđaj

“Odmah po obavještenju, istražni sudija je izašao na lice mjesta, koje su obezbjeđivali službenici Uprave policije i, u prisustvu osnovnog državnog tužioca u Rožajama, inspektora Uprave policije PJ Berane, kao i krim tehničara... izvršio uviđaj. Sačinjen je zapisnik, gdje je konstatovano sve što je pronađeno na licu mjesta - u kakvom položaju je pronađen leš, gdje su se nalazili pištolj i čaura, kao i gdje je zatečeno putničko vozilo, koje je, po izjavi inspektora, u službene svrhe koristio pokojnik”, piše, između ostalog, u saopštenju.

Dodaje se da su tragovi, pronađeni na licu mjesta, po nalogu istražnog sudije izuzeti i prafinskim rukavicama, koje su skinute sa šaka pokojnika upućeni na dalje vještačenje.

“Takođe, u zapisniku je konstatovano da je od strane dr Jaha Pepića iz Rožaja, izvršen spoljašnji pregled leša, o čemu je sačinio ljekarski izvještaj u kojem je dao svoj zaključak - da je smrt nasilna kao posljedica prostrelne rane glave i da se u konkretnom slučaju, sagledavajući sve okolnosti, radi o samoubistvu”, navodi se u saopštenju koje je pred novinarima pročitao predsjednik Višeg suda Tofil Žujović.

Dodaje se da je potom dostavljeni izvještaji Forenzičkog centra u Danilovgradu, o analizi parafinskih rukavica, balističkom vještačenju i utvrđivanju daljine pucanja.

Na samoljepljivim folijama skinutih sa šaka Kalača, dokazano je prisustvo barutnih čestica, da je sporna čaura ispaljena iz pištolja koji je pronađen na licu mjesta i da je oštećenje na kapi nastalo iz projektila iz vatrenog oružja

Objašnjava se i da je višem državnom tužiocu u Bijelom Polju, na dalji postupak dostavljen zapisnik o uviđaju, ljekarski izvještaj o spoljašnjem pregledu i opisu leša, službene zabilješke Uprave policije, zapisnik o uviđaju PJ Berane, foto dokumentacija sa skicom lica mjesta, kriminalističko-tehnički izvještaj, kao i izvještaji o balističkom vještačenju pištolja sa čaurom, analizi parafinskih rukavica i utvrđivanju daljine pucanja.

Udovica Ernada Kalača, Alma i njen pravni zastupnik danima tvrde da tužilaštvo ima dovoljno dokaza da bivši šef rožajske policije nije počinio samoubistvo deprimiran smrću svoje ćerkice, kao što se predstavljalo javnosti

Udovica Ernada Kalača, Alma i njen pravni zastupnik danima tvrde da tužilaštvo ima dovoljno dokaza da bivši šef rožajske policije nije počinio samoubistvo deprimiran smrću svoje ćerkice, kao što se predstavljalo javnosti.

“Vijesti” su objavile dio službenih zabilješki, koje je pokojnik pred smrt poslao bivšem šefu Veselinu Veljoviću i premijeru Igoru Lukšiću, a u kojima decidno tvrdi da mu je bilo naređeno da obustavi akcije prekida šverca cigaretama.

Galerija

Bonus video: