Na ulici više od 50 ljudi

Niko nije povrijeđen u velikom požaru u zgradi stare Mašinske škole, u kojem je izgorjelo šest, a oštećeno desetak stanova
294 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 08:04h

Više od 50 ljudi ostalo je bez krova nad glavom u požaru koji je u ponedjeljak u 3 časa ujutro buknuo u stanu Bobana Đukića, u zgradi stare Mašinske škole.

U požaru u Ulici kralja Nikole nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Vatrena stihija progutala je šest stanova na spratu, a još desetak u prizemlju je oštećeno, pa je petnaestak porodica sinoć bilo prinuđeno da prenoći kod rođaka i prijatelja.

U požaru u Podgorici uništeno šest stanova>>>

"Sve nam je izgorjelo, ništa nijesmo uspjeli da iznesemo. I ovo što imamo na sebi, dobili smo od komšija. Sve što smo sticali tokom života izgorjelo je u požaru za samo nekoliko minuta, sada više nemamo ništa i ne znamo gdje ćemo spavati. Čudi nas reakcija Opštine, jer niko nije došao da nas obiđe. Sada je 10:30 i ovdje nema nikoga iz Glavnog grada, ili humanitarnih organizacija. Ljetos kada je izgorjelo naselje na Koniku, svi su se za čas stvorili kako bi pomogli ljudima”, kazao je juče Slavko Đukić.

Više građana saopštilo je sinoć “Vijestima” da nijesu dobili nikakvu pomoć i da ih je tokom dana obišao sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Miomir M. Mugoša.

Stanari tvrde da su vatrogasci kasno došli na lice mjesta. Ilija-Mido Gazivoda kazao je da se vatrena buktinja brzo širila i da je praktično za pola sata sve izgorjelo.

"Čuo sam čovjeka kako stoji na krovu zgrade i zove u pomoć. Odmah smo pozvali vatrogasce, ali nijesu odmah došli", kazao je Gazivoda.

Šef Službe zaštite Vidak Đelević, međutim, tvrdi da su vatrogasci sa dva vozila stigli šest minuta nakon što je požar prijavljen. Pola vijeka stara zgrada u kojoj je izbio požar ima 43 stana, a u njoj živi oko 200 ljudi.

Zvaničan uzrok požara juče nije bio poznat, a Ratko Gojković, kome je izgorio četvorosobni stan, kazao je da su u zgradi imali problema sa instalacijama.

"Samo smo supruga i ja bili u stanu kada je izbio požar. Nijesmo uspjeli ništa da spasimo, jer je sve brzo planulo i izgorjelo. Nas četvoro smo ostali bez krova nad glavom, ali vjerujem da ćemo se snaći. Sve četiri sobe bile su kompletno opremljene, čak smo u svakoj imali i televizore. Ubuduće, i kada budem išao na pijacu, neću prolaziti ovuda, jer neću imati snage za to", rekao je Gojković.

Iz Uprave policije je saopšteno da su stanari evakuisani i da nije bilo povrijeđenih. Stanari su juče prije podne iz zgrade iznosili namještaj koji se mogao spasiti.

Duško Vuković tvrdi da mu je sve izgorjelo i da uspio da sačuva samo garderobu na sebi.

"Radim u policiji i došao sam sa puta u dva sata poslije ponoći. Samo što sam zaspao, probudilo me praštanje struje po tavanu. Ni lična dokumenta nisam spasio. Živim sam, sve mi je izgorjelo šporet, frižider, veš-mašina, klima, laptop...", rekao je Vuković.

On je kazao da će prespavati kod komšinice Nevenke Vešović, koja je i ostalim ljudima ponudila smještaj dok se ne snađu.

"Valjda država neće ove ljude ostaviti na ulici. Niko od stanara u zgradi nije bogat. Da imamo para, ne bismo ovdje živjeli, na to nas je muka natjerala. Sve što su komšije stvarale u posljednjih 50 godina, propalo je", kazala je Vešović.

Iako plamen nije zahvatio stan Branke Bošković, četvoročlana porodica takođe je ostala bez krova nad glavom, jer je plafon u potpunosti oštećen. Ona radi u Mašinskoj školi i tvrdi da je plata od 180 eura jedino na šta može da se osloni.

"Nećemo ići nigdje, nemamo gdje. Ostaćemo ovdje i čekati reakciju nadležnih organa. U mom stanu je voda sve uništila. Požar je progutao plafon sagrađen uglavnom od trske, tako da je nakon gašenja požara velika količina vode prodrla u stan”, kazala je Bošković.

Ona je rekla da živi sa sinom, kćerkom i svekrvom, staricom od 94 godine.

Pas spasao Đukiće

Đukići smatraju da je njihov pas najzaslužniji što u požaru koji je izbio u Bobanovom stanu niko nije stradao.

"Požar je prvi osjetio pas, koji je u tom trenutku bio sa Bobanom u sobi. Kada je osjetio požar, pas je skočio Bobanu na grudi i probudio ga. U tom trenutku požar je već bio zahvatio krevet na kojem je moj sin spavao... Da nije bilo psa, našli bi nas sve ugljenisane", smatra Bobanova majka Nataša Đukić.

Đelević: Radimo savjesno

Stanari tvrde da vatrogasci nijesu reagovali pravovremeno i da neka od vozila nijesu imala dovoljno vode za gašenje požara, što Đelević demantuje.

"Dojavu smo dobili u 3:02 i za šet minuta dva vozila su stigla na mjesto požara. Požar je ukupno gasilo 10 vozila, sa 20 vatrogasaca. Primjedbe da smo kasnili i da vozila nijesu imala dovoljno vode su neumjesne i već smo navikli na ovakve stvari. Radimo savjesno svoj posao, a za neosnovane optužbe mogu samo da kažem da postoji službena evidencija svakog telefonskog razgovora", rekao je Đelević, istakavši da je “požar lokalizovan u u 04:35, a likvidiran u 05:15 časova”.

On je istakao da je vatra zahvatila veliki dio drvene krovne konstrukcije središnjeg dijela zgrade, a da je gašenje otežavala mreža elektrokablova, koja je bila isprepletana ispred objekta, što je usporavalo prolaz vatrogasnim vozilima.

"Dodatnu otežavajuću okolnost predstavljala je činjenica da je kompletan sprat zgrade pregrađen improvizovanim pregradama, koje su onemogućavale kretanje vatrogasaca zajedničkim hodnikom", rekao je Đelević.

On je istakao da su tokom intervencije registrovali i veliki broj “dimnih odvoda”, koji su bili izvedeni ispod same drvene krovne konstrukcije.

Uviđaj kad se vrijeme proljepša

Iz policije su saopštili da uviđaj nijesu obavili zbog loših vremenskih uslova.

Navode da će to učiniti “čim se steknu povoljniji uslovi”.

“Policija neprekidno vrši obezbjeđenje lica mjesta i prikuplja obavještenja od građana na okolnosti ovog događaja", saopšteno je iz policije.

Oni su najavili da će nakon obavljenih vještačenja informisati javnost o uzroku požara, o kojem je obaviješteno i Osnovno državno tužilaštvo.

Glavni grad: Nemaju pravo da traže nadoknadu štete

Deset porodica koje su bespravno stanovale u prostorijama stare zgrade Mašinske škole uništenim u jutrošnjem požar u, dobiće hitnu interventnu pomoć u iznosu od po 300 eura, odlučio je juče kolegijum Gradonačelnika Glavnog grada.

“Riječ je o porodicama Gojković, Vuković, Grbović i dvije porodice Đukić, čiji je smještaj potpuno izgorio, kao i o porodicama Bošković, Radusinović, Pejović, Vuksanović i Kalezić, koje su stanovale u prostorijama koje je uništila voda. Za tri porodice – Gojković, Grbović i Radusinović, čiji su članovi zaposleni u prosvjeti, Ministarstvo prosvjete i sporta opredijelilo je pomoć od po 500 eura”, saopšteno je iz Biroa za informisanje Glavnog grada.

U saopštenju se kaže da zbog “činjenice da su svi stanari zgrade bespravno zauzeli objekat Ministarstva prosvjete, odnosno da niko od njih nije vlasnik prostora koji su pretvorili u stambene jedinice, proizilazi da nemaju pravo da od države traže nadoknadu nastale štete”.

“Napominjemo da je od svih stanara samo jedna porodica korisnik materijalnog obezbjeđenja, i to porodica Đukić. Oni su na konkursu Sekretarijata za socijalno staranje od Glavnog grada dobila stan od 47 kvadrata, ali su vratili dodijeljene ključeve jer su procijenili da im ne odgovara kvadratura. U želji da pomogne građanima koji su se našli u teškoj situaciji, Glavni grad će narednih dana, u saradnji sa Crvenim krstom, obezbijediti i pomoć u hrani i drugim potrepštinama. Upozoravamo da u gradu postoji još bespravno useljenih objekata, kao i dijelom nelegalnih naselja koja su jednako rizična za stanovanje kao i stara zgrada Mašinske škole. Riječ je o djelovima baračkog naselja u okviru DUP-a „Konik – Stari aerodrom”, „Titeksovih ” baraka, baraka kod KAP-a, naselja „1. maj”, kao i naselja u ulicama 4. jula i Radosava Burića u kojima je većina objekata nelegalno dograđena. Građani moraju da budu svjesni činjenice da nemaju niti će imati bilo kakvu zakonsku osnovu da od države očekuju nadoknadu za bespravne objekte ili nelegalne djelove objekata u slučajevima kao što su požari i druge nepogode, ali ni u slučajevima uklanjanja tih objekata zbog potreba realizacije javnog interesa”, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: