„Bodljikava žica“ - izložba slika Margite Stefanović

Izložba slika Margite Stefanović Magi (1959-2002) pod nazivom „Bodljikava žica“, koje je članica nekadašnje grupe „Ekaterina Velika“ (EKV) uradila između 1997. i 1999. godine, biće otvorena u beogradskom klubu „Good Times“
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 17:22h

Margita Stefanović je uz pomoć Milana Mladenovića i Bojana Pečara učestvovala u kreiranju zvuka „EKV“-a i bila zadužena za imidž benda, dizajniranje plakata i omota albuma.

Početkom aprila 1997. odlučila je da većinu radova i idejnih rešenja digitalizuje i arhivira. Pojedine motive planirala je da iskoristi na reizdanjima EKV-a, ali je na kraju ipak odustala smatrajući da će redizajn promijeniti poruku na koju se publika privikla.

Arhiva dostiže broj od 237 radova. Sredinom 1998. prijateljica iz Zagreba Jasna Mikić predložila joj je da zajedno organizuju izložbu u Hrvatskoj, ali je ta ideja propala.

Margita Stefanović umjesto u Zagreb, odlazi u Pulu na prvu kulturnu razmjenu nakon rata, ali kao muzičar. Tada je nastupila sa zagrebačkim bendom „Veliki bijeli slon“.

Od januara do oktobra 1999. uz pomoć digitalne štampe na kartonu dovršila je svoje radove koje je ponovo arhivirala, a jedan dio poklonila prijateljima.

Margita Stefanović preminula je 2002. godine, a krajem oktobra 2008. poznatoj slikarki Olji Ivanjicki povjereno je da izabere 20 njenih radova.

Bonus video: