Poznati umjetnici koji stvaraju na zidovima

Naravno, sve je to manje više ilegalno, pogotovo kad se uzme u obzir da su teme takvih radova najčešće kontroverzne
102 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 15:44h

Dok većina ljudi spava mirnim snom pravednika, mala grupica buntovnika izlazi na ulice i pod okriljem noći šara po zidovima.

Ali prije svega, uvod za one koji nisu upoznati s terminologijom. Dakle, ulična umjetnost iliti street art je relativno nova grana umjetnosti u kojoj se služi sprejevima, matricama, naljepnicama, posterima i sličnim materijalima (laki materijali i plastika za skulpture i instalacije) kako bi se oslikali zidovi, mostovi, pročelja kuća i zgrada, i sve ono što čini jednu urbanu sredinu.

Naravno, sve je to manje više ilegalno, pogotovo kad se uzme u obzir da su teme takvih radova najčešće kontroverzne, ali kao i sve na svijetu, našlo se načina da se i ovakav oblik gerila-umjetnosti unovči, tako da neka od najpoznatijih djela ulične umjetnosti danas krase velike svjetske umjetničke galerije i muzeje.

Evo velike petorke koja trenutno drma uličnom scenom.

5. D*Face

Počećemo ovu listu s Dinom Stoktonom, pošto je ipak najkomercijalniji. Ironično, od svih na listi slovi kao najveći panker. Ali eto, mora čovjek od nečega živjeti. Glavni i najpoznatiji motiv su mu lica, koja mijenja i deformiše, čineći od pop kulturnih ikona groteskne i ponekad vrlo gadne motive.

Rad D*Facea u Bruklinu

4. JR

Nastavljamo s ovim mladim Francuzom, poznatim samo kao JR, kojeg je i sam Šepard Fejri (jedna od legendi i skoro pa začetnik street arta, bio bi na listi da u 30 godina nije napravio doslovno 3 zanimljiva djela) nazvao najperspektivnijim umjetnikom nove generacije.

2006. je u projektu “Portraits of a Generation” oblijepio Pariz plakatima likova iz siromašnih geta, da bi 2007. napravio najveću ilegalnu izložbu na svijetu, nazvanu Face 2 Face, gdje je 8 izraelskih i palestinskih gradova, kao i veliki sigurnosni zid, oblijepio plakatima Izraelaca i Palestinaca, pokušavajući pokazati kako smo na kraju svi isti. Naravno, pri tom je doslovno svake sekunde mogao završiti sa metkom u čelu.

Rad uličnog umjetnika JR-a

3. Blu

Bronzanu medalju ove top-liste dobiva Blu, italijanski nadrealni umjetnik, čiji je pravi identitet takođe nepoznat. U početku se koristio sprejevima, a danas “to” radi pomoću kista, kantice boje i mnogo dobre volje. Prošao je obje Amerike, Bliski istok i cijelu Evropu, i svojim neobičnim megamuralima se nametnuo kao jedan od najvećih protivnika konvencionalnoj umjetnosti.

Blu

2. Mark Dženkins

Pa, da ne bi samo crtači bili na listi, evo i jednog momka koji se bavi instalacijama. On je proputovao cijeli svijet i svugdje napravio haos svojim skulpturama od selotejpa, koje su kasnije prerasle u hiperrealistične modele koje je postavljao po ulicama i pratio reakcije ljudi. A pošto su i policajci ljudi, iz prve ruke je pratio i njihove reakcije. Bio je u Beogradu…

Instalacija Marka Dženkinsa

1.Banksy

Ako ste ikada čuli samo jedno ime vezano uz uličnu umjetnost, onda je to bez sumnje upravo ime ovog umjetnika nepoznatog identiteta. Čovjek koji je napravio revoluciju u uličnoj umjetnosti, i omogućio i onima prije njega i onima koji tek dolaze da pristojno žive od svoga rada i da ih svijet više ne percipira kao vandale, nego kao umjetnike. Neki će reći da je previše isfuran, ali ipak, jedan je Banksy… Pa uživajmo!

Benksijev rad

Galerija

Bonus video: