Blažu Dediću sud oduzeo dokumenta

Budvanski biznismen, koji je na crvenoj Interpolovoj potjernici, po zahtjevu MUP-a Srbije priveden u Viši sud
99 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 19:42h

Budvanski biznismen Blažo Dedić, priveden je prije dvije noći u podgorički Viši sud, po Interpolovoj međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao MUP Srbije.

Sagovornik iz Uprave policije “Vijestima” je kazao da je za Dedićem MUP Srbije raspisao crvenu potjernicu i da je crnogorska policija, posredstvom Interpola obavijestila kolege u Srbiji o Dedićevom privođenju sudiji Višeg suda. Kako “Vijesti” saznaju, policija je iz Podgorice po Dedića došla ispred njegovog hotela “Mediteran” i odatle ga sprovela u Viši sud.

“Vijesti” sinoć nisu uspjele da saznaju kod kojeg je sudije priveden Dedić, kao ni zvaničnu verziju svega što se zbivalo u sudnici. Prema nezvaničnim informacijama, Dediću, koji ima dvojno državljanstvo, po nalogu suda oduzeta su dokumenta i zabranjeno mu je da napusti teritoriju Crne Gore.

Iako je prvobitno iz policije rečeno da je Dedić privođen i saslušavan po nalogu specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Đurđine-Nine Ivanović, ona je sinoć kazala “Vijestima” da on nije saslušavan po njenom nalogu, kao i da ga ona nije saslušavala.

Prema nezvaničnim informacijama, Dediću je zabranjeno da napusti teritoriju Crne Gore

“Vijesti” su prije tri dana objavile da je Dedić, čijem je preduzeću „Maestral inžinjering" Centralna banka blokirala račun zbog dugova državi, više od dvije godine pod istragom tužilaštva zbog sumnje da je učestvovao u pranju prljavog novca odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

Njegova imovina u Budvi, Kotoru i Ulcinju je pod hipotekama i fiducijama Hipo alpe adria banke i Crnogorske komercijalne, kojima duguje oko 10 miliona eura.

Dedić, koji sinoć nije odgovarao na pozive novinara “Vijesti”, nedavno je kazao da nikada nije radio nikakve poslove sa Darkom Šarićem i da misli da će to istraga i sud utvrditi.

On je ranije negirao i navode specijalnog tužilaštva u Beogradu da je u Srbiji prao novac od kokaina kupujući firme u Vojvodini, upravo za Šarića a preko svoje druge firme „Maestraltours". Dediću su u Srbiji zaplijenjeni vrijedni hoteli, upravo u vlasništvu tog preduzeća.

Za pranje novca u Beogradu podignuta je posebna optužnica protiv Šarićeve grupe, a Dedić je jedina osoba koja nije na spisku optuženih.

Podaci do kojih su došli tamnošnji istražni organi, prema saznanjima"Vijesti", proslijeđeni su crnogorskim kolegama pa je specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Ivanović ranije naložila Upravi za sprečavanje pranja novca da provjeri dokaze u kojima su se pominjale još neke firme i imena iz Crne Gore. Uprava je, prema podacima „Vijesti", svoj posao davno završila i tužiocu proslijedila informacije.

Dedić se, između ostalog, sumnjiči da je oprao skoro pola miliona eura, koji je u jednom navratu na račun njegove firme „Maestralturs" uplatio „Mat kompani".

Podaci do kojih su došle „Vijesti" pokazuju da je Dedić 29. aprila 2009, nekoliko mjeseci prije nego su počela hapšenja u akciji „Balkanski ratnik", kao vlasnik „Maestraltursa" potpisao ugovor o povećanju osnivačkog kapitala sa pljevaljskim preduzećem. Imovinu “Mat kompani”, država je privremeno oduzela i dala na upravljanje. Centralna banka mu je prije skoro dvije godine blokirala račun „Maestral inžinjeringa" zbog duga od oko dva miliona eura.

Galerija

Bonus video: