NOVO U Podgorici

I ljepši pol voli ragbi

Osnovan još jedan klub pod imenom „Budućnost”, održan trening sa tivatskim „Arsenalom” i kotorskim „Krstašem”
149 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 09:14h

Trening meč novoformiranog ragbi kluba iz Podgorice „Budućnost”, tivatskog “Arsenala” i kotorskog “Krstaša” u cilju popularizacije tog sporta, održan je juče na stadionu “Crvene stijene” u Tološima.

Na terenima su održana dva treninga, u prvom su se takmičile dvije ženske ekipe, potpomognute sa par momaka, a održan je i između muških ekipa.

Trener “Arsenala” Nebojša Labović rekao je da očekuje da će ragbi, s obzirom na mentalitet, biti prihvaćen i u Glavnom gradu.

“To nije samo sport u kojem se traži snaga, izdržljivost, već prije svega tehnika, brzina ali i inteligencija”, rekao je Labović.

On je kazao da je inicijativa za formiranje crnogorske ragbi lige potekla od vodećih ljudi marine Porto Monetnegro iz Tivta, Australijanaca i Engleza, u čijim državama je ragbi nacionalni sport.

U zavisnosti od tipa igre, postoji ragbi 13 i ragbi 15, a ekipu sačinjava 15 igrača i sedam u rezervi.

“Postoji i ragbi 7, skraćena verzija ragbija 15, koji će u Riju de Žaneiru 2016. godine ponovo dobiti status olimpijskog sporta”, rekao je Labović.

Ragbi se već godinama igra u regionu a crnogorski ragbisti, prema riječima Labovića, nakon priprema, mogu se takmičiti u Inter ligi koju sačinjavaju ekipe Mađarske, Srbije i Bosne.

“Ako Bog da u avgustu u toj ligi ravnopravno će se takmičiti i 'Arsenal' iz Tivta, optimista je Labović, koji se prije ragbija obrobao u borilačkim sportovima a takmičio se u srbijanskoj ragbi ligi.

Crnogorski ragbi klubovi “Arsenal” iz Tivta i “Krstaš” iz Kotora učestvovali su na Međunarodnom turniru u ragbiju 7, koji je u septembru održan u Kruševcu i u konkurenciji osam ekipa, osvojili četvrto, odnosno šesto mjesto.

Ragbi klub “Arsenal” osnovali su zaposleni u marini Porto Montenegro početkom 2011. godine, a klub “Krstaš” formiran je iste godine u septembru. “Arsenal” je već nastupao na sličnim turnirima u Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu, kao i njegova ženska ekipa.

“Arsenal” i “Krstaš” nedavno su dobili poziv da učestvuju u Jadranskoj ligi koju osnivaju klubovi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U toku je osnivanje ragbi kluba “Otrant” u Ulcinju.

Labović je kazao da ragbista može biti gotovo svako, jer u tom sportu nema ograničenja u težini, visini.

“Važna je tehnika, brzina i sposobnost da se brzo donose odluke”, rekao je Labović, napomenuvši da članovi ragbi kluba “Nada” iz Splita već deceniju postižu najbolje rezultate u regionu.

Trener RK “Budućnost” Igor Minevski rekao je da Podgoričani polako otkrivaju čari ragbija i da na treninzima na terenu u Tološima, svakodnevno dolazi 34 momka i šest djevojaka.

Minevski se bavi ragbijem već deset godina braneći boje klubova “Vojvodine” i “Dorćola”.

“Podgoričani su jaki, krupni i ne plaše se tako da mislim da će brzo savladati tajne ragbija. Ragbi je težak sport i potrebno je pola godine priprema da bi se takmičili sa slabijom ekipom, a najmanje godina da bi mogli parirati jačoj ekipi. Igrači idu naprijed, a lopta se baca unazad, tako da osim snage i uzdržljivosti, treba brzo misliti i reagovati”, rekao je Minevski.

Predsjednik radbi fudbalske unije Malkom Blaksal iz marine Porto Monetenegro rekao je da su u Crnoj Gori osnovana tri kluba, a da je u toku registracija podgoričke “Budućnosti”.

“Očekujemo da će registracija biti gotova za dvije nedjelje. Za sada igramo prijateljske mečeve, a nadamo se da ćemo za dvije godine prevazići regionalne turnire i nastupati na internacionalnom nivou”, rekao je Blaksal.

Članica RK “Budućnost” Suzana Martinović (23) rekla je da se zainteresovala za ragbi po preporuci prijatelja.

Na tribinama FK “Crvena stijena” bilo je priličan broj znatiželjnih sugrađana, a “krljanja” na terenu su uslovila i navijanje

Olivera Mišković iz “Arsenala” rekla je da je ragbi dobar antistres sport, čak i kada se igra “soft” verzija “tač” ragbija u kojem nema toliko grubosti.

“Ranije sam se bavila odbojkom i košarkom. Živjela sam u Irskoj pet godina i imala priliku da vidim da je tamo taj sport takmičenje, druženje i zabava. U našem klubu su svi koji imaju volje i želju, bez obzira na godine. Pozivam djevojke da dođu i vide, jer 'tač' ragbi nije grub”, rekla je Mišković.

Jelena Smolović iz Tivta je rekla da ragbi sadrži više sportova, ali da su najbitinije poznavati tehnike padanja i prevazići strah.

“Dođite i vidite”, rekla je Smolović.

Mrvica najjači

Na tribinama FK “Crvena stijena” bilo je priličan broj znatiželjnih sugrađana, a “krljanja” na terenu su uslovila i navijanje. Najkrupniji ragbista, koji je nosio po trojicu igrača na terenu, tako je dobio nadimak Mrvica, a bilo je i šeretskih pitanja, kao na primjer, “gdje je golman”.

Ragbi je zvanično osnovan 1871. godine kada je osnovan Engleski ragbi savez i kada su ozvaničena prva pravila. Ragbi je bio u programu Olimpijskih igara od 1900. do 1924. godine, a svoj veliki povratak imaće 2016. u Rio de Žaneiru.

Galerija

Preporučujemo za Vas