Nominacije za evropskog Oskara: "Nedodirljivi" protiv "Ljubavi"

Dva filma Mihaela Hanekea, „Skriveno” i „Bijela traka” već su osvajali nagrade za najbolji evropski film
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 09:34h

Bolna drama o ljubavi koja se suočava sa smrtnošću, „Amour” Austrijanca Mihaela Hanekea snimljena u francusko-njemačko-austrijskoj koprodukciji, predvodi listu favorita za evropskog „Oskara” sa šest nominacija.

Na Filmskom festivalu u Sevilji, Evropska filmska akademija (EFA) objavila je nominacije za nagrade koje će dodijelitii 1. decembra na Malti.

Hanekenov srceparajući film o posljednjem pogalavlju u životu bračnog para osamdesetogodišnjaka - osvajač „Zlatne palme” u Kanu - nominovan je za najbolji film, režiju, glumca (Žan Luj Trentinjan), glumicu (Emanuel Riva) i scenario.

Evropski blokbaster i umjetnički kvalitet

„Amour” će se nadmetati za najbolji film sa francuskom komedijom „Nedodirljivi” (Intouchables) Olivijea Nakašea i Erika Toledana, britanskom dramom „Sram” (Shame) Stiva Mekvina, danskom pričom „Lov” (Jagten) Tomasa Vinterberga o profesoru nepravedno optuženom za pedofiliju, berlinskim pobjednikom „Cezar mora da umre” braće Tavijani o igranju Šekspira u zatvoru i njemačkom dramom iz Hladnog rata, „Barbara” Kristijana Pecolda.

Iako je „Sram” drugi na listi favorita sa pet nominacija, stručnjaci pretpostavljaju da će se glavni okršaj voditi između evropskog blokbastera „Nedodirljivi” i Hanekeovog veličanstvenog primjerka autorskog stvaralaštva najvišeg umjetničkog kvaliteta.

U kategoroji za glavnu mušku ulogu koplja će se lomiti između Gerija Oldmana (Tinker Tailor Soldier Spy) i Madsa Mikelsena (Jagten)

Sličan scenario očekuje se i u kategoriji „Oskara” za najbolji strani film.

Dva filma Mihaela Hanekea, „Skriveno” (Caché) iz 2005. i „Bijela traka” iz 2009. već su osvajali nagrade za najbolji evropski film.

Između Oldmana i Mikelsena

U kategoroji za glavnu mušku ulogu koplja će se lomiti između Gerija Oldmana (Tinker Tailor Soldier Spy) i Madsa Mikelsena (Jagten), dok će nagradu za glavnu glumicu najvjerovatnije odnijeti ili Emanuel Riva ili Kejt Vinslet (nominovana za „Carnage” Romana Polanskog).

EFA je u septembru objavila listu od 47 filmova iz 31 zemlje, koje su ih preporučile kao kandidate za nominaciju za to prestižno priznanje, a u široj selekciji za nagrade bila su i dva filma iz Srbije – “Parada” Srđana Dragojevića i “Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića.

Više od 2.700 članova EFA glasaće za pobjednike 25. evropskih filmskih nagrada.

Galerija

Bonus video: