Zatvorenicima spuškog zatvora novac ne stiže na vrijeme: Kupuju sa kamatom

Danas se finansijske transakcije s jednog na drugi kraj svijeta obavljaju za par minuta. Kako novac iz crnogorskih gradova putuje nekoliko sedmica do ZIKS-a?
422 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 17:11h

Zatvorenici iz spuškog zatvora tvrde da su već duži vremenski period suočeni sa problemom prijema novca koji im rodbina šalje poštom. Navodno, dešava se da novac koji im je uplaćen ne bude proknjižen na njihov depozit ni poslije nekoliko mjeseci.

To im, tvrde oni, pravi probleme, jer ne mogu kupovati namirnice u kantini, a kao jednu od posljedica kašnjenja naveli su pozajmljivanje potrepština od drugih zatvorenika, nerijetko i sa kamatom.

Za takvu situaciju krive upravu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i optužuju službu računovodstva za neefikasnost.

"Novcem koji nam uplaćuju članovi porodice ili prijatelji ne možemo raspolagati ni poslije nekoliko mjeseci, iako nam je potreban za kupovinu neophodnih artikala u zatvorskoj kantini. To su najjednostavnije finansijske transakcije, a uprava i njihova služba računovodstva svojom neefikasnošću i neažurnošću stvaraju problem. Zbog toga se snalazimo na razne načine. Pozajmljujemo jedni od drugih sredstva za higijenu, kafu i cigarete, hranu. Sa ovim problemom je suočen veliki broj zatvorenika", kazao je jedan od osuđenika.

Novcem koji nam uplaćuju članovi porodice ili prijatelji ne možemo raspolagati ni poslije nekoliko mjeseci, iako nam je potreban za kupovinu neophodnih artikala u zatvorskoj kantini

"U 21. vijeku finansijske transakcije s jednog na drugi kraj svijeta obavljaju se za par minuta. Zbog toga, nikome nije jasno kako novac iz crnogorskih gradova putuje nekoliko sedmica ili mjeseci do ZIKS-a. Iz objavještenja istaknutog na oglasnoj tabli može se zaključiti da je glavni krivac taj ovlašćeni službenik koji podiže novac svakog radnog dana", kazao je sagovornik iz zatvora.

Iz službe za odnose sa javnošću spuškog zatvora “Vijestima” je pojašnjeno da se postupak prijema i predaje novčanih pošiljki osuđenim i pritvorenim licima odvija u više faza u kojim učestvuje više službenika i da se svaka faza potvrđuje potpisom službenika na odgovarajućem obrascu.

Oni ističu da postoji mogućnost da novčana pošiljka ne bude uplaćena na depozit istog dana, kao i da je to iz razloga tehničke prirode - vikendi, državni i vjerski praznici.

"Službenici ZIKS dnevno preuzimaju novčane, vrijednosne i druge pošiljke iz Pošte Crne Gore i to se u najkraćem roku dostavlja osuđenim i pritvorenim licima", pojasnili su iz ZIKS-a.

U njihovom odgovoru objašnjeno je da je Pravilnikom o kućnom redu propisano da osuđeno ili pritvoreno lice može primati novac poštanskom uputnicom ili prilikom posjeta u prisustvu dežurnog ovlašćenog lica.

"Problemi u prijemu novca upućenog licima lišenih slobode i ranije su se povremeno pojavljivali. Po saznanju da je novac upućen osuđenom ili pritvorenom licu, a nije stigao na adresu ZIKS-a, odnosno osuđenog ili pritvorenog lica, dostavljali smo Pošti potražnicu radi utvrđivanja razloga zastoja u predaji pošiljke. U većini slučajeva bi se utvrdilo da je bilo određenih propusta ili nedostataka prilikom adresiranja pošiljke", pojasnili su iz spuškog zatvora, dodajući da je u cilju prevazilaženja tog problema, u svim paviljonima u ZIKS-u, kao i na prijavnici, istaknuto obavještenje.

U tom obavještenju piše koje je podatke potrebno navesti prilikom upućivanja ili slanja pošiljke, sa tačnom adresom zatvora i napomenom o mjestu gdje službenici podižu poštu.

"Takođe, nedavno je omogućeno da se uplata novca vrši i na šalteru na prijavnici ZIKS-a, na kojem članovi porodice i druga lica mogu vršiti uplatu novca koja se istoga dana uplaćuje na depozit osuđenog, odnosno pritvorenog lica", pojašnjeno je u odgovoru.

Na pitanje da li postoji mogućnost da službenici zloupotrijebe novac uplaćen zatvorenicima ili pritvorenicima, iz ZIKS-a su odgovorili da svaka zloupotreba povlači krivičnu i disciplinsku odgovornost, dodajući da uprava na tome insistira.

Cigarete na kamatu

Dok im ne stigne novac, ili ako im između dvije posjete zatreba nešto od namirnica, zatvorenici se na razne načine dovijaju da sebi obezbijede potrepštine.

"Oni koji kubure sa novcem zadužuju se na razne načine kako bi imali neophodne artikle koji su im bitni za boravak u ovoj ustanovi. Na primjer, neko ostane bez cigara i onda drugom zatvoreniku da kilogram brašna ili litar ulja za dvije paklice cigareta. Zavisi ko što ima. Nerijetko, osuđenici pozajme šteku cigara od drugog osuđenika, uz uslov da kad im rodbina dođe u posjetu vrate šteku i po. To nije sve, ako neko nema novca na depozitu, a ubrzo mu ne dolazi posjeta, on zalaže patike, trenerku ili nešto od garderobe i to samo ako se to nešto što ima da ponudi svidi onom kome nudi", objasnio je jedan od osuđenika.

Pojedinima novac nikad nije ni uplaćen

Sagovornik “Vijesti” iz uprave ZIKS-a kazao je ranije da pored stvarnih problema, kakav je kašnjenje zbog neadresiranih, nepotpuno ili neispravno adresiranih pošiljki, postoje i drugi problemi, neuplaćivanje novca. - Kada neko napiše na uplatnici ime, prezime i uz to upiše samo Spuž, onda se taj novac prvo šalje u poštu u Spužu, zatim vrati glavnoj pošti, pa tek kad ga potražujemo ustanovi se da su podaci nepotpuni.

Kad naša porodica ili prijatelji odu u Poštu, dobiju odgovor da se uplaćeni novac ne može vratiti uplatiocu, jer ga je službenik ZIKS-a preuzeo već sjutradan. Ova igra gluvih telefona potrajaće sve dok se ne podnese krivična prijava protiv NN lica, koje podiže novac iz Pošte i ne donosi ga sljedeći dan

Osuđenici sa kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da je nekoliko njih, čiji novac navodno nije stizao ni poslije par sedmica, išlo na razgovor sa načelnikom Kazneno-popravnog doma, Urošem Bogavcom, koji je, navodno, za kašnjenje okrivio Poštu.

"Kad naša porodica ili prijatelji odu u Poštu, dobiju odgovor da se uplaćeni novac ne može vratiti uplatiocu, jer ga je službenik ZIKS-a preuzeo već sjutradan. Ova igra gluvih telefona potrajaće sve dok se ne podnese krivična prijava protiv NN lica, koje podiže novac iz Pošte i ne donosi ga sljedeći dan kako bi se uknjižio na depozit osuđenika, već i po nekoliko mjeseci raspolaže sa našim novcem", kazao je jedan od zatvorenika, dodajući da ima momenata kada je u pitanju i po nekoliko hiljada eura.

Galerija

Bonus video: