Nalaz stručnjaka: Kalač nije mogao da preživi

Smrt Anesa Kalača nije posljedica nestručno pružene ljekarske pomoći
384 pregleda 0 komentar(a)
Sevad Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Sevad Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.06.2018. 13:51h

Smrt Rožajca Anesa Kalača nije posljedica nestručno pružene ljekarske pomoći.

To je zaključak Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, na ponovljenom suđenju braći Muratović, koji odgovaraju zbog smrti Kalača.

Mirsad, Jasmin, Anes, Elmin, Sevad, Adis i Elvis Muratović optuženi su da su počinili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu.

Adis, za kojeg se sumnja da je pucao u Kalača, još je u bjekstvu.

“Smrt Kalača je nasilna i nastupila je usljed komplikacija nastalih zbog gubitka velike količine krvi iz rascjepa crijeva, mokraćne bešike, kao i raskidanih krvnih sudova kako u okolini preloma desne butnjače tako i mekog tkiva duž kanala ustreline”, piše u nalazu SMO.

Dodaje se da je Kalač zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život, gdje je odgovarajućim ljekarskim intervencijama smrtni ishod odložen.

“Naime, veliki gubitak krvi zbog povreda koje je zadobio (ustrelina praćena rascjepima unutrašnjih organa), u daljem toku je doveo do nastanka komplikacija i smtnog ishoda”, zaključuje SMO.

Na zahtjev odbrane Muratovića, advokata Borivoja Borovića i Vukomana Golubovića predsjednik SMO dr Tatjana Anatasijević će svoj nalaz dati usmeno, kao i određena pojašnjenja.

Nalaz SMO uslijedio je nakon zahtjeva odbrane optuženih da se utvrdi uzročno posledična veza smrti Kalača sa postupanjem ljekara beranske Bolnice.

Sudski vještak i obducent dr Nemanja Radojević ranije je takođe utvrdio da Kalačeva smrt nije uzročno-posljedično vezana za postupanje ljekara.

Kalač je nakon ranjavanja iz automatske puške, 27. jula 2014. godine na benzinskoj pumpi Ekopetrol, tri dana kasnije preminuo u Kliničkom centru u Podgorici.

Ukinutom presudom Adis Muratović je bio osuđen na 20 godina zatvora.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Sevadu Muratoviću, koji je bio optužen da je počinio teško ubistvo u pokušaju.

Bonus video: