Bundeva: Moćno bogatstvo vitamina

U Evropu i Aziju je doputovala iz Južne Amerike, gdje su je starosjedioci Indijanci dobro poznavali. Sada postoje brojne vrste: domaće, obične, japanske hokaido, muskatne bundeve.
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 16:58h

Koja vam je asocijacija na bundevu? Pepeljuga? Noć vještica? Dobila sam jednu divnu od prijateljice. U mojoj Vojvodini sada sijaju na pijacama. Ovdje je malo drugačija situacija. Bundeve su uglavnom rezervisane za stanovnike obora.

Hajde da promijenimo to. Kažu za njih da su ukrasne i ukusne, pa sam i ja svoju prvo koristila kao unutrašnju dekoraciju i uživala, a onda sam je načela. Bundeva može da se jede svježa, izrendana u salati, barena kao samostalno jelo ili prilog, pečena u piti – slatkoj ili slanoj; zapažen je član mnogih svježe cijeđenih sokova; divan je džem od bundeve. Mogućnosti za kombinacije su bukvalno neograničene.

U Evropu i Aziju je doputovala iz Južne Amerike, gdje su je starosjedioci Indijanci dobro poznavali. Sada postoje brojne vrste: domaće, obične, japanske hokaido, muskatne bundeve.

To je biljka od koje se ništa ne baca: za ljudsku ishranu se koriste pulpa, sjemenke i cvijet; životinjama se daju list i stabljika. Velika biološka, a mala energetska vrijednost – najkraći je opis sastava bundeve. To je lako probavljiva namirnica koja na 100 g ima manje od 30 kCal. Nasuprot kalorijskom siromaštvu, bogata je vitaminima i mineralima. To je preporučuje za dijetalnu ishranu u mnogim situacijama.

Takođe je jedna od najprihvatljivijih namirnica za prvu bebinu hranu.Veliki procenat vode - 90% , nema masti, nešto ugljenih hidrata. Od vitamina: C, mnogi iz gupe B, provitamin A, D, E, K, PP. Minerali: kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Zatim oligoelementi, celuloza, fitosterini kojih pretežno ima u sjemenkama.

Energetska vrijednost sjemenki je dvadeset puta veća od pulpe bundeve, a ulje od sjemenki bundeve predstavlja koncentrovani oblik sjemenki bundeve. U sjemenkama se naročito ističu polinezasićene masne kiseline; fitosterini – biljni hormoni za koje je dokazano da povoljno djeluju kod benignih uvećanja prostate i tegoba sa bešikom. Selen iz sjemenki zajedno sa provitaminom A iz pulpe bundeve djeluju antikancerogeno. Sve ove sastojke bundeva čuva za nas preko cijele zime; ne gube se stajanjem. Ovo je vrlo važan podatak s obzirom na to da je zimska ishrana oskudnija u odnosu na druga godišnja doba.

Bundeva je prirodni diuretik, poželjna je kod osoba sa upalom bubrega, mokraćne bešike i žuči i bolesnom prostatom. Dobra je kod gihta i povišenog arterijskog pritiska. Oboljeli od psorijaze treba da je uzimaju svakog dana kada joj je sezona.

Odlična je za bolesne i starije osobe, djecu, dojilje i trudnice. Ako je dobra za ove kategorije, jasno je da je dobra za SVE!

Zato mi, molim vas, ne zamjerite što će vas i sljedeći put sa ovog mjesta pozdraviti bundeva u raznim izdanjima.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: