Nikad internacionalnije "Purgatorije"

"Purgatorije“ se formalno otvaraju čuvenim mjuzikom „Chicago“ beogradskog Pozorišta na Terazijama koje će na ljetnjoj pozornici nastupiti 22.juna
54 pregleda 0 komentar(a)
Purgatorije, Foto: Siniša Luković
Purgatorije, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.06.2018. 14:15h

Tivćani i turisti koji posjete taj grad ovog će ljeta uživati u nikad brojnijim i raznovrsnijim programima ovdašnjeg tradicionalnog ljetnjeg festivala kulture „Purgatorije“.

„Tivtu treba univerzalni muzičko-scenski i umjetnički jezik jer naš grad postaje jedan internacionalni konglomerat. Ponosni smo što smo ostvarili odličnu saradnju sa nekim od velikih investitora prisutnim u Tivtu, pa je tako Porto Montegro ove godine naš strateški partner koji će biti i domačin desetak programa što će se odvijati na raznim lokacijama u tom nautičkom centru. Sa njima smo zajedničkim ulaganjima napravili i neke potpuno nove i veoma atraktivne javne scenske prostore kakva je nova Scena Synchro ispod nadstrešnice nekadašnjeg Arsenalovog sinhro lifta za remont broodva, a koji je sada pretvoren u multimedijalni umjetnički i prostor za performanse“, kazao je direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.

Iako se „Purgatorije“ formalno otvaraju čuvenim mjuzikom „Chicago“ beogradskog Pozorišta na Terazijama koje će na ljetnjoj pozornici nastupiti 22.juna, intenzivni programi počinju već večeras kada u Tivtu, drugi put za redom, startuje „Made in New York Montenegro Jazz Festival“.

Tokom dvočasovnog koncerta na tivatskoj ljetnjoj pozornici nastupiće neki od velikana svjetske i džez scene SAD, odnosno regiona bivše Jugoslavije. Najveća zvijezda je čuveni bubnjar Dejv Vekl iz Los Anđelesa, a po riječima jednog od organizatora i učesnika Vladimira Maraša, „Made in New York“ će u Tivat, a potom i Podgoricu, „donijeti paket najboljeg svjetskog džeza i za najzahtjevnije poklonike te vrste muzike“.

Na ovu manifestacuju „nasloniće“ se novi festival orkestara i solista kamerne muzike „Mediteranske note“ od 21. do 28.juna koji je sastavni dio ovogodišnjih „Purgatorija“, a posebno uživanje imaće ljubitelji pozorišta jer je selektorka Međunarodnog festivala mediteranskog teatra koji je najprepoznatljiviji dio „Ourgatorija“, Tanja Mandić –Rigonat odabrala deset najupečatljivijih novih predstava iz regiona bivše Jugoslavije koje će biti izvedene u Tivtu i takmičiti se za nagrade. Među njima je Mandić-Rigonat posebno istakla jednu od možda i ponajboljih i najimpresivnijih predstava koje su se na ovim prostorima pojavile u posljednje vrijeme – komad „Ilijada“ u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane. Pored te, u takmičarskoj konkutrenciji biće izvedena i takođe Lorencijeva predstava „Carstvo nebesko epika Balkanika“ u produkciji Narodnog pozorišta i Bitef Teatra iz Beograda, „Ekvinocijo“ Crnogorskog narodnog pozorišta, „Crna kutija“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Orkanski visovi“ Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, „Kralj Ibi“ Festivala „Dev9et“ iz Beograda, „Korešpodencija“ Zvezdara teatra iz Beograda, „Kad bi Sombor bio Holivud“ Narodnog pozorišta iz Sombora, „Kralj Rikard III“ Kazališta Gavella iz Zagreba, i nova plesna predstava „San ljetnje noći“ u koprodukciji Centra za kultru Tivat i Bitef Teatra. O toj predstavi za koju je koreograf i reditelj poljski umjetnik Mačej Kuzminski, više je govorila umjetnilka direktorka Bitef Teatra Jelena Kajgo koja je istakla da će u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, nakon prošlogodišnje prve zajedničke plesne predstave „Magbet“, opet insceniraju jedan veliki tekst Vilijema Šekspira – komediju „San ljetnje noći“.

„Volimo da radimo plesne inscenacije velikih djela svjetske knjičevnosti jer je to lakši način da se našoj publici približi koncept plesnog teatra“, kazala je Kajgo.

Ove godine „Purgatorije“ će se obogatiti i sa priređivanjem prvog internacionalnog festivala plesnog teatra koji će se održati u Crnoj Gori. Festival pored četiri plesne predstave od kojih je jedna dječija, podrazmijeva i organizaciju sedmodnevnog plesnog seminara na kojem će predavači biti neki od najboljih teatarskih plesača Evrope. Najveća atrakcija ovog novog sadržaja „Purgatorija“ međutim, biće gostovanje čuvene izraelske Kibbutz plesne kompanije iz Tel Aviva, a koja će u Tivtu nastupiti 11.jula sa komadom „Mother`s Milk”.

„Ova opredstava jedno je od najboljih ostvarenja tog čuvenog plesnog teatra i njeno izvođenje u Tivtu biće spektakl za čitav ovaj region“, kazala je Kajgo, dok je Staničić, uz zahvalnost ambasadi Izraela u Crnoj Gori na podršci dovođenju Kibbutz teatra, kazao da će oni ove godine u sklopu svoje evropske turneje imati samo tri nastupa i to u Tivtu, Londonu i Parizu.

Pored takmičasrkih, publika u Tivtu će do kraja „Purgatorija“ koje se završavaju krajem avgusta moći da pogleda i šest drugih komada iz pozorišne produkcije Centra za kulturu Tivat, među kojima je i sa sedam Sterijinih nagrada ovjenčani „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića. Najavljeno je i više književnih i fimskkih programa, dok „Purgatorije“ od ove godine neće imati likovne programe jer se njima bavi novoosnovana JU „Muzej i galerija“ Tivat.

Bonus video: