Blažo Dedić pod istragom zbog pranja para za Darka Šarića

Istraga traje već više od dvije godine, a Dedić za to vrijeme pokušava da se riješi milionskih dugova u koje je zapao
327 pregleda 9 komentar(a)
hotel Mediteran, Foto: Zoran Đurić
hotel Mediteran, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2012. 22:58h

Budvanski biznismen Blažo Dedić, čijem preduzeću „Maestral inžinjering“ je Centralna banka blokirala račun zbog dugova državi, pod istragom je tužilaštva zbog sumnje da je učestvovao u pranju prljavog novca odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

Istraga traje već više od dvije godine, a Dedić za to vrijeme pokušava da se riješi milionskih dugova u koje je zapao, uglavnom od 2009., kada mu je krenulo nizbrdo.

Njegova imovina u Budvi, Kotoru i Ulcinju je pod hipotekama i fiducijama Hipo alpe adria banke i Crnogorske komercijalne, kojima duguje oko 10 miliona eura.

„Nikada nikakve poslove nijesam radio sa Darkom Šarićem i mislim da će to istraga i sud utvrditi, ako ih bude zanimalo,“ tvrdi Dedić za „Vijesti“.

On je ranije negirao i navode specijalnog tužilaštva u Beogradu da je u Srbiji prao novac od kokaina kupujući firme u Vojvodini, upravo za Šarića a preko svoje druge firme „Maestraltours“. Dediću su u Srbiji zaplijenjeni vrijedni hoteli, upravo u vlasništvu tog preduzeća.

Za Pranje novca u Beogradu podignuta je posebna optužnica protiv Šarićeve grupe, a Dedić je jedina osoba koja nije na spisku optuženih.

Podaci do kojih su došli tamnošnji istražni organi, prema saznanjima“Vijesti“, proslijeđeni su crnogorskim kolegama pa je specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Ivanović ranije naložila Upravi za sprječavanje pranja novca da provjeri dokaze u kojima su se pominjale još neke firme i imena iz Crne Gore. Uprava je, prema podacima „Vijesti“, svoj posao davno završila i tužiocu proslijedila informacije.

Dedić se, između ostalog, sumnjiči da je oprao skoro pola miliona eura, koji je u jednom navratu na račun njegove firme „Maestralturs“ uplatio „Mat kompani“.

On za „Vijesti“ tvrdi da sa „Darkom Šarićem nikada nije dogovarao ili radio neki posao“.

„Sa nekim firmama jesam pregovarao i to što sam radio, radio sam javno, preko banke i uz sudski ovjerene ugovore,“ objasnio je.

Podaci do kojih su došle „Vijesti“ pokazuju da je Dedić 29. aprila 2009., nekoliko mjeseci prije neko su počela hapšenja u akciji „Balkanski ratnik“,kao vlasnik „Maestraltursa“ potpisao ugovor o povećanju osnivačkog kapitala sa pljevaljskim preduzećem.

„Novi suosnivač 'Mat company' d.o.o. iz Pljevalja stiče osnivački udio od 20 odsto u „d.o.o.“Maestraltours“ Budva, uz uplatu novčanog iznosa od 2,9 miliona eura, koje će se uplatiti na račun 'Maestral toursa' u roku od 365 dana od dana potpisivanja ugovora, na ime povećanja osnivačkog kapitala,“ navodi se u ugovoru koji su parafirali Dedić i Jovica Lončar, zakonski zastupnik pljevaljske firme.

Lončar je nedavno u bjelopoljskom Višem sudu osuđen zbog pranja Šarićevih para, ali presuda još nije pravosnažna.

Imovinu Mat kompani, država je privremeno oduzela i dala na upravljanje.

Blažo Dedić je, kao i većina ovdašnjih biznismena skromno ušao u posao, sa mjesta recepcionera u Turističkom naselju Slovenska plaža. „Maestraltours“ je registrovao 1990. godine a u firmu je unio ličnu imovinu vrijednu 175.000 dinara - “radnu sobu - kancelariju od 10 kvadrata u svom stanu, kancelarijsku opremu od 23.500 dinara, telefon od 2.000 dinara, pisaći sto od 12.000 dinara, garnitura od 4,500 dinara, pisaću mašinu vrijednosti 5.000 dinara, “ford eskort” od 35.000 dinara”.

Porodično zemljište prodao svojoj firmi

U zvaničnim arhivama postoje još neki podaci o sumnjivim aranžmanima budvanskog biznismena, ali “Vijesti“ nemaju saznanja da li se provjeravaju, jer tužilaštvo ignoriše pitanja upućena mejlom.

Naime, ugovorom o kupoprodaji nepokretnosti iz 2007., Dedić je prodao 26,281 kvadrata porodičnog zemljišta u Zoganjama, u Ulcinju, svojoj firmi „Maestral turs“. Ugovor su potpisali Dedić i u ime preduzeća Siniša Kovačević, ovlašćeni radnik „Maestraltoursa“ i on je ovjeren u kotorskom Osnovnom sudu.

Na sajtu “www.4321.co.il/... i dalje je otvoren oglas za prodaju hotela „Mediteran“ u Bečićima, koji je u vlasništvu „Maestaltoursa“ i za koji Dedić traži 62 miliona eura

Godinu dana kasnije, na osnovu zaključka ovlašćenog procijenitelja, vrijednost zemljišta, za koje se navodi da je uz Veliku ulcinjsku plažu sa pogledom na more, obračunata je na 3,1 milion eura. Toliko je zatim povećan osnivački kapital „Maestral tursa“.

Čudno je međutim da se u ulcinjskom katastru to zemljište i dalje vodi na Blaža Dedića i članove njegove porodice.Takođe je i pod hipotekom od 9. juna prošle godine zbog neizmirenih dugova Poreskoj upravi.

Na pitanje „Vijesti“ da objasni kako je porodično nasljeđe u Ulcinju prodao svojoj firmi, a da se ono i danas vodi na njega, Dedić je „Vijestima“ rekao: „Plan sam imao da na zemljištu u Ulcinju zasadim veći vinograd ali zbog ove krize trenutno sam s tim zastao, ali sigurno ću taj posao odraditi“.

U zvaničnoj procijeni zemljišta uz Veliku Plažu u Ulcinju,koja je dostavljena Privrednom sudu, piše da je ono pogodno za gradnju objekata.

NADA se da će izmiriti dugove

Na sajtu “www.4321.co.il/... i dalje je otvoren oglas za prodaju hotela „Mediteran“ u Bečićima, koji je u vlasništvu „Maestaltoursa“ i za koji Dedić traži 62 miliona eura.

Na pitanje „Vijesti“ da li hotel prodaje zbog dugova i hipoteka na imovinu, on kaže: “Kao što znate u Crnoj Gori ne možete dobiti kredit da bi riješili neke normalne finansijske probleme koji se dešavaju posle investicije, gdje napravite jedan od boljih hotela na Jadranu, sa jedinvstvenim Aqva parkom, kongresnim centrom“.

“Zbog toga možda i razmišljam da prodam hotel koji sam renovirao uz pomoć turističkog operatera 'Kompas' iz Ljubljane, koji su poznajući me, za 'Maestraltours', izdali garancije za kredit koji mi je tada odobrila i dala Ljubljanska banka iz Ljubljane. Sve sam radio bez pomoći bilo koga iz Crne Gore. Poreskih dugova imamo,u ovom vremenu nijesmo jedini koji dugujemo, i to je sve uredno prijavljeno. Trudim se i vjerujem da će to uskoro biti u cijelosti izmireno,“ rekao je Dedić.

On ima hipoteke CKB banke, Hipo alpe adria, fiducije i S-lizing u visini od oko 10 miliona eura. Cetralna banka mu je prije skoro dvije godine blokirala račun „Maestral inžinjerin ga“ zbog duga od oko dva miliona eura.

Osuđeni Šarićev saradnik poslovao u Crnoj Gori

Podaci o sumnjivim transakcijama, provjeravani su i po zahtjevima istražnih organa iz okruženja, kada su prikupljane informacije o Šarićevom saradniku iz Republike Srpske Zoranu Ćopiću, koji je u avgustu osuđen na petogodišnji zatvor zbog pranja novca od kokaina.

Na spisku je bila i firma „DTM relations CG“, koja je poslovala u Crnoj Gori do oktobra 2009., kada je obrisana. Nikola Dimitrijević je bio izvršni direktor i zastupnik a osnivač istoimena beogradska firma. Dimitrijević je u Srbiji priznao krivicu i osuđen je zbog pranja Šarićevih para upravo preko ovog preduzeća.

Bonus video: