Trinaestojulske nagrade za Čirgića, Asanovića i Andrijaševića

Odluka je donesena na danjašnoj sjednici, a žiri su činili: predsjednik Rajko Todorović Todor, i članovi Žirija, prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević
428 pregleda 51 komentar(a)
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2018. 15:22h

Trinaestojulska nagrada za životno djelo dodijeljena je prof. dr Vukiću Puleviću, a Trinaestojulska nagrada za 2018. godinu, prema odluci žirija, pripala je Krstu Andrijaševiću, Aleksi Asanoviću, Adnanu Čirgiću. Odluka za dodjelu najvećeg državnog priznanja je donesena na danjašnoj sjednici na Cetinju, a žiri su činili: predsjednik Rajko Todorović Todor, i članovi Žirija, prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević. Vukić Pulević (1938) završio je bologiju na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu 1961. godine, a magistarske studije i doktorat iz oblasti botanike završio je na Univerzitetu u Ljubljani, pod rukovodstvom profesora Ernesta Mayera. Uža specijalnost mu je sistematika i taksonomija biljaka. Izučava floru Crne Gore i balkanskih zemalja, a uz to se bavi istorijom i bibliografijom florističkih i vegetacijskih istraživanja u Crnoj Gori. Krsto Andrijašević (1948) završio je Pedagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek, zatim Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Izlagao je i na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade za skulpturu „Risto Stijović“ na tradicionalnoj izložbi ULUCG-a 1989. i 1998. godine, kao i nagrade za crtež „Milo Milunović“ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a 1994. godine. Aleksa Asanović (1945) je violončelista, dobitnik nagrade „Oktoih“, kao i visokoh domaćih i stranih priznanja. Direktor je JU Škola za muzičke talente „Andre Navara“. Adnan Čirgić rođen je 1980. godine u Podgorici. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, odsjek za srpski jezik i književnost, je diplomirao 2004. godine gdje je završio i postdiplomske studije (Nauka o jeziku) pod mentorstvom prof. dr Zorice Radulović.

Bavi se izučavanjem dijalektologije i istorije crnogorskog jezika te pitanjima standardnog crnogorskog jezika. Član je Crnogorskog PEN centra, Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika (od osnivanja do ukidanja), Matice crnogorske i Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Dobitnici Trinaestojulske nagrade za 2017. godinu bili su vajar Miodrag Šćepanović, prof. dr David Kaljaj i dr Svetozar Savić. Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se povodom Dana državnosti Crne Gore. Dodjeljuje se kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo, građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi osoba ili pravnom licu koje ima sjedište na crnogorskoj teritoriji, za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva, koja su od izuzetnog značaja za državu, a dobitnik može i da ne bude građanin odnosno državljanin Crne Gore, ali da je iz nje porijeklom, navodi se u Zakonu o državnim nagradama.

Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi 200 najnižih cijena rada, odnosno 11.000 eura, a novčani dio Trinaestojulske nagrade za životno djelo iznosi 300 najnižih cijena rada, odnosno 16.500 eura. Prva nagrada za životno djelo, dodijeljena je 2011. godine Miodragu Dadu Đuriću, a može se dodijeliti svake druge godine.

Bonus video: