Ser Ijan Mekelen: U karijeri mi je pomoglo to što sam gej

I pored toga što je bio svjestan svoje seksualnosti u mladosti, ser Ijan se zvanično "otkrio" u javnosti tek u svojim 40-im
341 pregleda 3 komentar(a)
Gandalf, Ijan Mekelen, Foto: Moviefanatic.com
Gandalf, Ijan Mekelen, Foto: Moviefanatic.com
Ažurirano: 02.11.2012. 12:48h

Ser Ijan Mekelen izjavio je za britanski Telegraf da mu je mnogo pomoglo u glumačkoj karijeri to što je gej, jer se "godinama pretvarao da je neko drugi".

Poznati 73-godišnji glumac kaže da isto važi i za druge britanske glumce njegove generacije.

I pored toga što je bio svjestan svoje seksualnosti u mladosti, ser Ijan se zvanično "otkrio" u javnosti tek u svojim 40-im godinama. Zvijezda pozornica i TV ekrana sada posjećuje srednje škole i uči djecu o jednakosti i protiv homofobije.

Niko nije pričao o gej pravima

Pričajući u školi u sjevernom Londonu Mekelen je kazao da je oduvijek znao da je gej, ali da se nije osjećao slobodnim da priča o tome.

Mekelen je otkrio svoju seksualnu orijentaciju javno 1988. tokom radio intervjua za BBC

"Nije bilo Grejema Nortona na televiziji tada, nije bilo gej poslanika, niko nije pričao o gej pravima na radiju. Zato sam pokušavao da distanciram to od sebe, da se sakrijem, da ugušim dio sebe", kazao je on.

"Kada te natjeraju da se osjećaš grešno zbog onoga što si, tako moraš da reaguješ. Mislim da je zbog toga mnogo britanskih glumaca gej - toliko vremena smo potrošili glumeći da smo strejt, da smo neko drugi, da smo u jednom trenutku postali i dobri u tome", objašnjava Mekelen.

Priznanje važno za samopouzdanje

Ser Ijan, koji je mlađoj publici poznat prvenstveno po ulozi Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova" i kao Magneto u "X-Men" filmovima, apelovao je na učenike da ne koriste riječ gej u pežorativnom smislu.

"Kada sam prihvatio sebe onakvog kakav jesam tada na BBC-ju, moj život se zauvijek promijenio"

On je dodao da želi "da svako dijete, svaki učitelj, svaka osoba bude slobodna da bude ono što jeste, kakve god da je seksualne orijentacije".

Mekelen je otkrio svoju seksualnu orijentaciju javno 1988. tokom radio intervjua za BBC, kada je pričao o zakonu koji zabranjuje promociju homoseksualnosti.

"Naučio sam da je to priznanje svijetu bilo krucijalno za moje samopouzdanje. I prihvatio sam argument da značajni ljudi u društvenom mejsntrimu i medijima mogu, govoreći istinu, da pomognu drugima koje društvo ignoriše ili sputava. Glumac je više zaštićen od ostalih. Ovih dana to ističem, jer kada sam prihvatio sebe onakvog kakav jesam tada na BBC-ju, moj život se zauvijek promijenio nabolje", zapisao je kasnije glumac.

Bonus video: