Naredba Kalaču: Cigarete iz kombija zaplijenite, ne dirajte fabriku

"Vijesti” imale uvid u još jednu službenu zabilješku koju je pokojni šef rožajske policije pred smrt poslao Lukšiću i Veljoviću
213 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2012. 16:43h

U službenim zabilješkama, koje je pokojni šef rožajske policije Ernad Kalač pred smrt proslijedio tadašnjem direktoru policije Veselinu Veljoviću i premijeru Igoru Lukšiću, između ostalog opisuje i način na koji je policija učestvovala u pravljenju statističkih podataka o suzbijanju šverca cigara manjim zapljenama, dok je veća količina te robe završavala na tržištu.

U jednoj od tih službenih zabilješki, u koju su “Vijesti” imale uvid, a koja je napisana početkom marta 2010. godine, Kalač je napisao da ga je pozvao načelnik beranske policije Novo Veljić koji ga je obavijestio da je u Rožajama u toku akcija zapljene cigareta u fabrici „Famod“ („Goša“ ili bivša fabrika mašinskih djelova).

Tom akcijom, kako piše, rukovodio je bivši šef rožajske kriminalistike Avdulj-Gale Šutković, a po instrukcijama tadašnjeg šefa Ekspoziture kriminalistike Berane Duška Drobnjaka.

Ernada je, kako stoji u službenoj zabilješci, o toj zapljeni obavijestio i Šutković koji mu je kazao da mu je naređeno da se privremeno oduzmu kombi i cigarete koje su u njega pretovarene iz fabrike, a da se dio u magacinskom prostoru ne dira. Navodi i da se telegramom Upravi policije javi „da je u toku veća akcija zapljene cigareta u refuzu čije će se prebrojavanje izvršiti prilikom predaje na carinski terminal“.

Istog dana u večernjim satima Kalača je pozvao Veljić i rekao mu da ključeve od magacina ostavi u policiji i da će neko doći po njih. U službenoj zabilješci stoji i da je te noći povučeno policijsko obezbjeđenje koje je čuvalo fabriku, a da je naređenje za to dao Šutković.

Avdulj-Gale Šutković je vršio i uviđaj vezan za misterioznu smrt Ernada Kalača.

Prema nezvaničnim informacijama, njega su kasnije nadređeni istjerali iz kancelarije, ali njegov potpis stoji na izvještaju u kojem se tvrdi da je Kalač izvršio samoubistvo.

Šutković je odbio da komentariše za medije.

“Nisam u poziciji. Ne znam šta da vam kažem. Starješine se pitaju kada je u pitanju komunikacija sa novinarima”, rekao je Šutković.

Ni bivši načelnik beranske policije Novo Veljić nije želio da priča za “Vijesti”.

“Neću više ništa da vam kažem, jer vi govorilo vam se, ne govorilo, pišete šta vi hoćete”, rekao je Veljić.

Njegovo ime se pominje u još najmanje jednoj službenoj zabilješci bivšeg načelnika rožajske policije koja je sačinjena u januaru 2010. godine.

U njoj stoji da je Veljić Kalaču naredio da obustavi akciju zapljene cigareta u fabrici „Goša“, ističući da je u pitanju naredba „odozgo“.

Veljić, koji je trenutno penzionisan, prošle sedmice je rekao “Vijestima” da je šverca uvijek bilo, ali je nazvao glupostima teze da je u taj posao umiješan neko od policijskih starješina.

Drobnjak: Zaplijenjena nepoznata marka cigareta

U martu 2010. godine Duško Drobnjak bio je šef kriminalistike u Beranama. On je “Vijestima” rekao da se sjeća akcije koju Kalač pominje u službenoj zabilješci i da je ona odrađena pod nazivom „Signal“.

“Tokom te akcije su bile tri zapljene, podnijete su krivične prijave tužiocu, ne sjećam se protiv kojih osoba. O svemu je obaviješten i odsjek za organizovani kriminal”, rekao je Drobnjak.

On se ne sjeća ni o kojoj vrsti cigareta je bila riječ, zna jedino da je u pitanju „nepoznata marka“ čiji primjerak je predao odsjeku za organizovani kriminal.

Drobnjak ne zna šta je učinjeno sa cigaretama koje su bile uskladištene u magacinu. Vjeruje da su i one bile dio zapljene.

Nakon više od godinu i po, nije poznato pod kojim okolnostima je stradao Ernad Kalač.

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić prekjuče je u Budvi saopštila da su pokrenute predistražne radnje, odnosno detaljna analiza činjenica, od kojih neke, koje su procurjele u javnost, navode na sumnju da je Kalač bio žrtva organizovanog kriminala.

Ernad Kalač je oproštajnim pismima premijeru Igoru Lukšiću i bivšem šefu crnogorske policije Veselinu Veljoviću poručio da ne želi da bude „korumpirana karika u lancu“. Uz ta pisma je proslijedio i službene zabilješke u kojima pominje imena službenika Uprave policije koji su na neki način bili umiješani u šverc cigareta.

Signal nema veze sa fabrikom Goša

U akciji „Signal“, koja je trajala prvih šest mjeseci 2010. godine, uhapšena je 21 osoba. Među njima su uglavnom bili carinici i policajci iz Berana i Rožaja, koji su radili na graničnim prelazima na Dračenovcu i Kuli.

Oni se terete da su oštetili crnogorski budžet za oko 20 hiljada eura, jer su „omogućavali većem broju lica i vozila, bez kontrole, nadzora i naplate dažbina prelazak preko graničnih prelaza i krijumčarenje raznih vrsta roba“.

Suđenja tim osobama još nisu okončana. Od nekoliko optuženih “Vijesti” su doznale da njihov slučaj nipošto nije povezan sa bilo kakvom zapljenom u fabrici „Goša“.

Ne znaju se rezultati parafinske rukavice

Supruzi pokojnika Almi Kalač, koja praktično sama vodi bitku za istinu, uskraćene su mnoge informacije, čak i nalaz parafinske rukavice.

“U više navrata sam od Višeg državnog tužilaštva iz Bijelog Polja pokušala dobiti nalaz parafinske rukavice, ali bezuspješno”, rekla je Kalač. U rožajskoj policiji “Vijestima” je rečeno da je urađena parafinska rukavica, ali da ne znaju šta je taj rezultat pokazao.

Oni su uputili na Više tužilaštvo u kojem juče nije bilo moguće dobiti tu infromaciju.

Galerija

Bonus video: