DAN TEATRA

Velika nagrada CNP-a dodijeljena Dragici Tomas

"Velika je čast naći se među laureatima ove nagrade i hvala svima vama koji ste me među njih svrstali”, kazala je nagrađena glumica
98 pregleda 2 komentar(a)
CNP, dodjela nagrada, Foto: Vijesti
CNP, dodjela nagrada, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.11.2012. 10:41h

Dan crnogorskog narodnog pozorišta obilježen je u četvrtak 1. novembra, a u središtu svečane ceremnojie bila je dodjela Velike nagrade CNP-a Dragici Tomas, kao i godišnjih priznanja članovima i saradnicima CNP-a.

“Dragica Tomas spada u najuži broj zaslužnika ovog osobitog teatarskog odličja - koje dobijaju istaknuti pozorišni poslenici"

“Dan pozorišta je prilika da čestitamo jedni drugima sve ono što smo zajedno dijelili u jednoj pozorišnoj godini. U jednom danu pokušavamo da saberemo mnoštvo sjećanja, zvuk aplauza, broj događaja, naslove premijera, umjetnike i saradnike koji su ostali zapisani u otvorenoj istoriji koju pišemo, pokušavamo da se sjetimo koga smo sve sreli u gledalištu, sa kim smo razgovarali u pozorištu”, kazao je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović.

Odluku o Velikoj nagradi Crnogorskog narodnog pozorišta, koja je uručena prvakinji i počasnom članu CNP-a Dragici Tomas, donio je Savjet CNP-a, koji je radio u sastavu: književnik Andrej Nikolaidis, dramska umjetnica Žaklina Oštir, pozorišni reditelj Petar Pejaković, slikar i scenograf Srđan Vukčević i teatrolog Sreten Perović, predsjednik Savjeta.

Likovi iz crnogorske dramaturgija

“Dragica Tomas spada u najuži broj zaslužnika ovog osobitog teatarskog odličja - koje dobijaju istaknuti pozorišni poslenici, zaslužni za ugled teatra i ukupne crnogorske kulture...

“Na ovakvim događajima uvijek se s pijetetom sjetim onih koji su nam gradili temelje na kojima mi danas trajemo"

Ona je najviše domete postigla tumačeći likove iz crnogorske dramaturgije, karaktere crnogorskih majki, sestara, supruga, i ti likovi su najčešće prelazili u simbole istrajnosti, trpljenja, humanosti i patnje - univerzalnoga značenja...

Dragica Tomas je svojim životnim opredjeljenjem i umjetničkim aktivnostima neposredno dokazala privrženost crnogorskoj nacionalnoj kulturi i Crnoj Gori kao izvoru vlastitog samopuzdanja, kao neimar umjetnosti koja zahtijeva mnoge žrtve ali i donosi mnoga zadovoljstva i oplemenjuje onog koji daje i onog koji prima”, kazao je predsjednik Savjeta CNP-a, akademik Sreten Perović, uručujući nagradu prvakinji Nacionalnog teatra, Dragici Tomas.

“Na ovakvim događajima uvijek se s pijetetom sjetim onih koji su nam gradili temelje na kojima mi danas trajemo. Sebe smatram srećnicom među glumicama, zahvaljujući Petru Tomasu, mom kolegi i mom mužu, koji je sa mnom nosio sve ljepote i počasti kojima sam darovana od velikih znalaca i autoriteta u našem traganju za likovima. Velika je čast naći se među laureatima ove nagrade i hvala svima vama koji ste me među njih svrstali”, kazala je nagrađena glumica Dragica Tomas.

Nagrada za savremeni domaći dramski tekst na Konkursu CNP-a, pripala je drami “Kalina proces” pod šifrom Menard 2

Nagrade članovima i saradnicima

Godišnje nagrade CNP-a, koje se dodjeljuju članovima CNP-a i saradnicima, kako za visok umjetnički rezultat, tako i za izuzetne rezultate postignute u tehničkoj, organizacionoj i administrativnoj praksi (u svim segmentima produkcije), dobili su glumac Dušan Kovačević, za uloge u predstavama “Konte Zanović”, “Jaja” i “Kveč”, glumica Žaklina Oštir za uloge u predstavama “Konte Zanović” i “Jaja” i glumac Mišo Obradović za uloge upredstavama “Leksikon YU mitologije” i “Dobra smrt”.

Godišnje nagarde dodijeljene su i producentkinji Andrijani Maliković, video operateru Goranu Brnoviću, dekorateru Milošu Novakoviću, administrativnoj referentkinji Ivani Matović i radniku na obezbjeđenju Mišku Cauševiću.

Nagrada za savremeni domaći dramski tekst na Konkursu CNP-a, pripala je drami “Kalina proces” pod šifrom Menard 2, autora Vaska Raičevića.

Zahvalnicu Crnogorsko narodno pozorište za 2012. godinu dodijelilo je Britanskom savjetu za realizaciju edukativnog programa “Razvoj publike”.

Preporučujemo za Vas