SVIJEST O RAKU USTA

Zub Džona Lenona na turneji po Velikoj Britaniji

Zub će obići šesnaest stomatoloških ordinacija čime će biti obilježen Nacionalni mjesec raka usta
4 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 11:20h

Tokom narednih nekoliko nedjelja brojne gradove u Velikoj Britaniji obićiće zub muzičke legende Džona Lenona.

Zub slavnog vlasnika prodat je nedavno na aukciji za devetnaest hiljada funti, a kupio ga je zubar i kolekcionar zuba slavnih ličnosti Majkl Zuk, prenosi britanski magazina NME.

Potom je dio zuba američki dizajner nakita Eri Sofer ugradio u nebičnu ogrlicu koja nosi ime “John Lennon DNA Tooth Necklace”. Vrijednost ovog komada nakita procijenjena je na petnaest hiljada funti.

Zub sačuvala kućna pomoćnica

Ova ogrlica obići će narednih dana šesnaest stomatoloških ordinacija čime će biti obilježen Nacionalni mjesec raka usta. Izložbu ogrlice sa dijelom Lenonovog zuba pratiće brojne zdravstvene akcije kojim se podiže svijest o opasnosti raka usta.

Kritika se slaže da je bez sumnje riječ o najneobičnijoj turneji u 2012. godini

Lenon je pomenuti zub sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka dao je svojoj kućnoj pomoćnici da ga baci u đubre, ali ga je ona poklonila svojoj ćerki koja je bila veliki fan grupe “The Beatles”.

Zanimljivo je i to da osim ogrlice sa Lenonovim zubom, dizajner Sofer u svojoj kolekciji posjeduje i nakit sa djelovima zuba Tomija Lija i članova benda “Guns ‘N Roses”.

Britanski mediji sa različitim ocjenama pišu ovih dana u izložbi. Dok s jedne strane mnogi hvale potez zbog uspješnog dopiranja do mlađe publike i podizanja svijesti o raku usta, drugi kritikuju turneju Lenonovog zuba kao neprimjerenu i bizarnu.

U oba slučaju, kritika se slaže da je bez sumnje riječ o najneobičnijoj turneji u 2012. godini.

Galerija

Preporučujemo za Vas