Odbijen zahtjev Dragoljuba Bakočevića za ublažavanje kazne

Bakočević je u zahtjevu naveo da je lošeg zdravstvenog stanja, koje se svakim danom sve više pogoršava
88 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.11.2012. 17:42h

Vijeće Vrhovnog suda, odbilo je kao neosnovan zahtjev za vanredno ublažavanje kazne Dragoljuba Đ. Bakočevića (60), pravosnažno osuđenog za ubistvo Bobana Stojkovića (24).

Bakočević je u zahtjevu naveo da je lošeg zdravstvenog stanja, koje se svakim danom sve više pogoršava.

Predložio je da Vrhovni sud usvoji njegov zahtjev i izrečenu kaznu ublaži.

"Smatra da zahtjev nije osnovan... Prema Zakonu o krivičnom postupku, ublažavanje pravosnažno izrečene kazne koja nije izvršena, odnosno izdržana, dozvoljeno je kad se po pravosnažnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kad se izricala presuda ili sud za njih nije znao iako su postojale, a one bi očigledno dovele do blaže osude".

"Iz spisa predmeta, utvrđeno je da je Apelacioni sud, prilikom izricanja presude, cijenio kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je lošeg zdravstvenog stanja, pa je smatrajući da prvostepeni sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio olakšavajuće okolnosti u korist optuženog, preinačio presudu samo u pogledu odluke o kazni i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Okolnosti koje se navode u zahtjevu za vanredno ublažavanje kazne su već cijenjene kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja kazne, pa one ne mogu biti osnov za vanredno ublažavanje kazne – u rješenju Vrhovnog suda objavljneg na zvaničnom veb sajtu tog suda".

Krivično vijeće sudije Dragice Vuković je u podgoričkom Višem sudu u Podgorici osudilo Bakočevića na 14 godina zatvora zato što je 20. marta 2005. godine ubio Stojkovića.

Došao je do ulaza u njegov stan, u kome se ovaj nalazio sa suprugom i svastikama, i obratio mu se riječima: "Sram vas bilo, niste bili na sahrani, ni na treće jutro mojoj ženi".

Upozorio ih je da ne galame, a potom izazvao tuču u kojoj su razmijenili udarce. Bakočević se vratio u svoj stan i potegao nož. Za njim je ušao Stojković i nakon guranja i udaranja Bakočević je zamahnuo nožem i ubo Stojkovića u predjelu grudi nanoseći mu smrtonosnu povredu.

Presudom Apelacionog suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u pogledu odluke o kazni i Bakočević je osuđen na 12 godina zatvora.

Bonus video: