Još analiziraju slučaj smrti Ernada Kalača, sljedeće nedjelje odluka o istrazi

“To je onaj prethodni postupak, koji podrazumijeva da tužilac još nema osnovano sumnjivog eventualnog izvršioca nekog krivičnog djela”
10 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 16:06h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić izjavila je da je tužilaštvo pokrenulo izviđaj u vezi slučaja smrti šefa rožajske policije Ernada Kalača, naglašavajući da se istraga još ne radi.

“To je onaj prethodni postupak, koji podrazumijeva da tužilac još nema osnovano sumnjivog eventualnog izvršioca nekog krivičnog djela”, istakla je Čarapić.

Najavila je da će sljedeće sedmice u tužilaštvu biti analizirane sve činjenice u vezi sa taj slučajem, nakon čega će se znati dalji koraci.

Čarapićka je novinarima kazala da je viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović u razgovoru s njom negirao da je medijima rekao kako je policija napravila propuste prilikom uviđaja 24. marta 2011. kada je na groblju u Rožajama pronađeno beživotno tijelo Ernada Kalača.

“On (slučaj) je odavno u Tužilaštvu pod predmetom pažnje, ne samo povodom najnovijih informacija u javnosti... Sljedeće nedjelje ćemo u vrhovnom tužilaštvu, zajedno sa višim tužiocem, detaljno analizirati sve činjenice koje su do sada utvrđene u tom predmetu i zavisno od procjene tih činjenica, dalje ćemo opredijeliti naše radnje”, istakla je Čarapić, nakon ceremonije povodom Dana tužilaca.

Upitana da li ima novih detalja u vezi sa istragom oko afere “Telekom”, Čarapić je naglasila da javnost ima puno informacija, čak i neke, kako je rekla, koje nije trebalo da ima.

“Ali, šta je tu je. Mi na tom slučaju radimo nezavisno od toga da li parlament vrši nadzor nad našim radom u bilo kojem obliku. Mađarsko tužilaštvo je odgovorilo na našu zamolnicu, materijal koji je dostavilo mađarsko tužilaštvo nalazi se u fazi prevođenja i mi ćemo naravno nakon toga tek biti u mogućnosti da vidimo da li nešto od toga što su nam dostavili mađarski tužioci vrijedi za dalje vođenje postupka u slučaju' Telekom'”, istakla je Čarapić.

Povodom dopunskih prijava u slučaju deportacije, Čarapić je kazala da provjeravaju svaku informaciju koju dobiju bilo kojim putem, bilo da je ona potpisana ili nepotpisana.

“Ulaže se velliki napor u svaki detalj ne bi li se došlo do tih činjenica koje su možda i koje bi mogle biti relevantne za jedan ozbiljan postupak. Tužiteljka Vukčević je radila na tome, još nemamo podatke koje bih mogli saopštiti, a koji bi bili interesantni za javnost”, kazala je Čarapić.

“Sve je to ona faza o kojoj mi ne možemo da govorimo. To su sve postupci specijalnog tužioca koji su tajni”

Ona je dodala da se intenzivno radi i na aferi “Listing”.

“Ima tih nekoliko slučajeva koji su pod stalnom pažnjom tužilaštva. Osnovni tužilac je sada nadležni tužilac. Nije se uspjelo sa vještačenjem u Visbadenu, odbijen je taj zahtjev zbog preopterećnosti tog instituta, tako da mi sada imamo izvještaj našeg forenzičkog centra koji se analizira... Nadamo se da ćemo u tom predmetu imati neku odluku. Da li ćemo uspjeti da otkrijemo ko je uradio najtežu radnju za koju se vezuje afera 'Listing', za sada ne mogu ništa da kažem”, naglasila je Čarapić.

Ona je zaključila da još traju izviđaji kada je riječ o slučajevima u Budvi - gradnje Vodenog grada i poslovno- stambenog centra “TQ plaza”. Nije željela da saopšti da li je iko saslušan u vezi sa tim.

Izviđaj, kako je rekla, traje i kada je riječ o fabrici duvana u Mojkovcu, te o grupama povezanim sa Lukom Bojovićem na teritoriji Crne Gore.

“Sve je to ona faza o kojoj mi ne možemo da govorimo. To su sve postupci specijalnog tužioca koji su tajni”, kazala je Čarapić.

Nada se da će Maroviću i Kuljači zaplijeniti imovinu

Čarapić je rekla kako očekuje rezultate finansijske istrage, koja se protiv bivših budvanskih čelnika Rajka Kuljače i Dragana Marovića vodi već godinu.

“Došli smo do određenih podataka, još provjeravamo neka dokumenta, neke činjenice i vidjećemo kako će se okončati taj postupak. U svakom slučaju, kada budemo spremni da odemo sa svojim predlogom ka sudu biće informisana javnost, mi znamo da to vas puno interesuje”, istakla je Čarapić.

Zamoljena da odgovori da li već imaju dovoljno podataka na osnovu kojih bi mogli zatražiti oduzimanje imovine, ona je rekla da ništa konkretnije neće reći.

“Da nema mogućnosti za tako nešto, mi ne bismo tragali, odustali biismo. Još se nadamo da ćemo uspjeti da dođemo do podataka koji će nam omogućiti zapljenu imovine i u tom slučaju”, istakla je Čarapić.

Sa Kalićem niko ne pregovara

Ministar pravde Duško Marković izjavio je juče da ne vjeruje da iko pregovara sa odbjeglim Safetom Kalićem, za koga su mediji juče objavili da se krije u Turskoj.

“Prvi put to čujem i ne vjerujem u tu činjenicu. Sa njim se ne pregovara, on se potražuje u skladu sa zakonom i našom potjernicom. Ako bude pronađen i otkriven, mora biti uhapšen i izručen Crnoj Gori”, kazao je Marković.

Upitan da li Kalića potražuje neka druga zemlja, što bi predstavljalo prepreku njegovom izručenju, Marković je kazao da nema takvih saznanja.

“Apsolutno ne postoji nikakva prepreka da bude izručen Crnoj Gori. Primjenjuje se direktno međunarodna konvencija, međunarodni ugovori”, istakao je Marković.

Galerija

Bonus video: