Izložba slika u čast Njegoša ne zanima publiku

Postavka je poslije zemljotresa 1979. godine, kada je bilo ugroženo zdanje Biljarde, privremeno sklonjena
59 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 08:26h

Izložba „Umjetnici Jugoslavije Njegošu“ otvorena je sinoć pred iznenađujuće malobrojnim posjetiocima u JU Muzeji i galerije Podgorice. Postavka je realizovana u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore sa Cetinja, a izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

U Biljardi na Cetinju formiranje galerije pod nazivom „Umjetnici Jugoslavije Njegošu“, kao poklon-zbirke umjetnika, rezultiralo je velikim odzivom likovnih, primjenjenih i izvornih umjetnika Jugoslavije. Ona danas sadrži oko 900 radova klasifikovanih po zbirkama koje obuhvataju djela likovne, primijenjene i naivne umjetnosti. Permanentnu javnu prezentaciju imala je samo zbirka likovnih umjetnika, koja je prvi put izložena u prizemlju Biljarde 1974. godine.

Postavka je poslije zemljotresa 1979. godine, kada je bilo ugroženo zdanje Biljarde, privremeno sklonjena. Obnovljena je 1984. godine, da bi početkom devedesetih godina prošlog vijeka, u nestabilnim vremenima, bila deponovana.

U Biljardi je sada povodom 160 godina od Njegoševe smrti, upriličena privremena izložba koja predstavlja selektivan izbor djela iz zbirke Likovni umjetnici Jugoslavije Njegošu. Bogat likovni fond ove Galerije sa preko 500 eksponata - slika, skulptura, crteža i grafika - nejednakog je vrijednosnog nivoa - kazala je Zeković. Pored nekoliko radova nastalih u ranijem periodu, u zbirci su uglavnom zastupljena likovna ostvarenja nastala početkom sedamdesetih godina 20. vijeka.

To je uslovilo da ovaj fundus predstavlja svojevrstan uvid u likovno stvaralaštvo Jugoslavije u vremenskom razdoblju kada su se miješali tradicionalno i moderno, realizam, klasični modernizam, ekspresionizam, nadrealizam i apstrakcija.

U formiranju likovnog fonda stručnjaci Umjetničkog i Njegoševog muzeja, nisu imali uticaja, tako da on u cjelini predstavlja poklon zbirku nastalu ličnim izborom umjetnika, što je rezultiralo diskrepancijom između njenog kvantitativnog i kvalitativnog značaja - objasnila je Zeković i naglasila da je pored umjetnnika koji su pripadali samom vrhu savremene jugoslovenske umjetnosti, bilo i onih manje poznatih stvaraoca, čiji je likovni izraz bio ispod prosjeka.

Ipak, ova izložba daje sliku jednog stvaralačkog trenutka nekad jedinstvenog jugoslovenskog kulturnog postora, koji su, osim geografskih, društveno-političkih i državnih veza, spajale i duhovne vrijednosti koje su ih podstakle da na svoj način izraze poštovanje prema univerzalnim vrijednostima djela i ličnosti crnogorskog velikana Petra II Petrovića Njegoša.

Galerija

Bonus video: