Skandinavci najviše svog novca troše na kulturu, Bugari i Grci najmanje

Žene više čitaju od muškaraca. U svim državama članica udio žena koje pročitaju makar jednu knjigu godišnje najmanje je deset odsto viši od udjela muškaraca
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2012. 20:56h

Skandinavci su u odnosu na ljude iz drugih dijelova Evrope najviše skloni da svoje vrijeme i novac posvete kulturi, pišu evropski mediji. Danci na kulturu troše najviše. Skoro 5,5 odsto svoje zarade oni potroše na knjige, filmove i druge kulturne sadržaje. U bioskop idu češće od bilo koje druge nacije u EU.

U 2006, manje od polovine Evropljana bilo je u bioskopu makar jednom. Dance slijede Finci i Česi, koji na kulturu troše pet odsto zarade. Evropski prosjek iznosi oko četiri odsto.

Danci su takođe među najkreativnijima u EU, zajedno sa Šveđanima, Fincima i Latvijcima. Šveđani i Finci imaju najviše umjetnika i pisaca u EU.

Na svjetskom nivoi, Evropa je kulturna Meka. Ne samo da se u njoj nalazi više lokacija zaštićene svjetske baštine nego bilo gdje drugo, nego i izvozi 50 odsto više kulturne robe nego što uvozi

Najviše studenata umjetnosti imaju Britanci i Irci - 6,8 odnosno 6,6 odsto, prema EU prosjeku od 3,8 odsto.

S druge strane, za kulturu su najmanje zainteresovani Bugari i Grci, slijede ih Luksemburžani.

Postoje razlike i između muškaraca i žena. Žene više čitaju od muškaraca. U svim državama članica udio žena koje pročitaju makar jednu knjigu godišnje najmanje je deset odsto viši od udjela muškaraca.

Najviše knjiga pročita se u Švedskoj i Finskoj, a na trećem mjestu je Češka.

Na svjetskom nivoi, Evropa je kulturna Meka. Ne samo da se u njoj nalazi više lokacija zaštićene svjetske baštine nego bilo gdje drugo, nego i izvozi 50 odsto više kulturne robe nego što uvozi. Trguje uglavnom knjigama i slikama, najviše sa SAD i Švajcarskom.

Bonus video: